Fondurile de pe pilonul II au continuat sa-si mareasca expunerea pe actiuni

Luni, 15 Martie 2010, ora 17:02
1160 citiri
Fondurile de pe pilonul II au continuat sa-si mareasca expunerea pe actiuni

Fondurile de pensii private obligatorii si-au sporit usor in februarie expunerea pe actiuni din activele administrate fata de luna anterioara, pana la 10,3%, si cu 1,21 puncte procentuale in titluri de stat, la 64,67%, arata un raport al supraveghetorului pietei, publicat luni si preluat de NewsIn.

La finalul lui ianuarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 9,98% din active plasate in actiuni si 63,46% din totalul activelor in titluri de stat.

De asemenea, fondurile si-au diminuat ponderea plasamentelor in obligatiuni corporative la 16,43%, de la 18,19% in ianuarie, se mai arata in raport.

"Si in februarie 2010 structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca si pe parcursul anilor anteriori, a fost caracterizata de investitii preponderent in active cu grad scazut de risc (titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale)", se precizeaza in raport.

Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 2,53% din totalul plasamentelor la sfarsitul lui februarie, obligatiunile municipale 1,11%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,61%.

Depozitele bancare reprezentau la sfarsitul lui februarie 3,58% din totalul activelor, fata de 5,88% la finalul lui ianuarie, potrivit CSSPP.

Arbitrul pensiilor private a decis prelungirea cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat.

Derogarea pentru investitiile in titluri de stat
- instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, cu scopul de a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.

Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii (pilon II) au ajuns la 2,73 miliarde lei (663,6 milioane euro) la sfarsitul lui februarie, in crestere cu 7,5% fata de luna anterioara.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #active, #fonduri, #pensii, #pilon , #Actiuni