Fondurile de pe pilonul II au continuat sa-si sporeasca expunerea pe actiuni

Luni, 15 Februarie 2010, ora 16:38
1039 citiri
Fondurile de pe pilonul II au continuat sa-si sporeasca expunerea pe actiuni

Fondurile de pensii private obligatorii si-au sporit usor in ianuarie expunerea pe actiuni din activele administrate, pana la 9,98% fata de luna anterioara, si cu aproape 5 puncte procentuale in obligatiunile corporative, la 18,19%, arata un raport al supraveghetorului pietei, publicat luni, precizeaza NewsIn.

La finalul lui decembrie 2009, fondurile de pensii private obligatorii aveau 9,34% din active plasate in actiuni si 13,23% din totalul activelor in obligatiunile corporative.

De asemenea, fondurile si-au diminuat ponderea plasamentelor in titluri de stat cu circa 1,2 puncte procentuale, la 63,46% (de la 64,7% in decembrie 2009), se mai arata in raport.

"Si in ianuarie 2010, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca si pe parcursul intregului an 2009, a fost caracterizata de investitii preponderent in active cu grad scazut de risc (titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale)", se precizeaza in raport.

Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 3,45% din totalul plasamentelor la sfarsitul lui ianuarie, obligatiunile municipale 1,21%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,81%.

Depozitele bancare reprezentau la sfarsitul lui ianuarie 5,88% din totalul activelor, cu circa 1 punct procentual mai putin decat in decembrie 2009, cand ponderea era de 4,9%, potrivit CSSPP.

Arbitrul pensiilor private a decis prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat, potrivit unui comunicat al CSSPP.

Derogarea pentru investitiile in titluri de stat - care sunt instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, cu scopul de a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.

Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii (pilon II) au ajuns la sfarsitul lui ianuarie la 2,537 miliarde lei (616 milioane euro), in crestere cu 6,4% fata de decembrie 2009.

#fonduri, #pensii, #actiuni, #pilonul, #ii, #investitii , #Actiuni