Franklin Templeton: vrem sa transformam FP intr-un fond international

Luni, 07 Iunie 2010, ora 01:12
1656 citiri
Franklin Templeton: vrem sa transformam FP intr-un fond international

Franklin Templeton, administratorul inca neoficial al Fondului Proprietatea (FP), a investit separat in Romania 50 de miliaone de dolari si doreste sa reorganizeze portofoliul FP prin investitii si privatizari, a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management, potrivit Newsin.

"Grupul din care facem parte a investit pana acum in Romania aproximativ 50 de milioane de dolari", spune Mark Mobius. "Avem plasamente atat in actiuni listate, cat si in participatii directe, majoritatea in domeniul petrolier si al gazelor naturale", sustine Mobius, care a fost supranumit si "guru al pietelor emergente".

Familia fondurilor de investitii Franklin Templeton are sub management active globale in valoare de 560 de miliarde de dolari, din care 38 de miliarde sunt la dispozitia vehiculului financiar care a efectuat investitii in regiune, inclusiv in Romania, spune Mobius.

"Suntem interesati de listarea Fondului Proprietatea", spune Mobius. Franklin Templeton ar putea investi in actiuni ale FP prin intermediul subsidiarelor sale externe, pentru a evita crearea unui conflict de interese, a mai spus viitorul administrator al Fondului.

Mobius spune ca Romania trebuie sa recurga la privatizare in continuare, pentru a elimina subventionarea companiilor ineficiente. In plus, privatizarea ar aduce venituri suplimentare statului si ar atrage o crestere a ratingului.

"Pentru a va intoarce la un rating investment grade, aveti nevoie sa vindeti si sa reformati", afirma Mobius. "Bineinteles, nu trebuie sa vindeti tot. Companiile care au secatuit bugetul de stat vor deveni, insa, in acest fel, contribuabili la buget", a adaugat Mobius.

Odata cu preluarea oficiala a conducerii Fondului Proprietatea, vor fi urmarite investitii in industria constructoare de masini, a bunurilor de larg consum, a medicamentelor naturiste, a echipamentului de transport si in sectorul petrolier, a mai spus Mark Mobius.

Listarea a 20% din actiunile FP ar trebui sa atraga 500 de miliarde de dolari din piata. "Vrem sa atragem capital international catre Romania, si sa punem Romania pe harta investitiilor", spune Mobius. "Viziunea noastra este sa transformam FP intr-un fond international", subliniaza Mark Mobius, adaugand ca, apoi, printr-o oferta secundara, ar putea fi atrase si fonduri suplimentare.

In acelasi timp, FP va trebui sa-si reorganizeze portofoliul, sa scape de acele companii care ani de zile au primit bani de la stat pentru a subzista, si sa promoveze firmele eficiente. "Am intalnit si directori foarte competenti in cadrul firmelor din portofoliul FP.

Nu vream sa-i inlocuim, si nici sa fim noi prezenti acolo. Vom gasi alti experti pentru a ne reprezenta in cadrul consiliilor de administratie al acestora", a mai spus Mobius. El nu exclude colaborarea cu fosti administratori ai FP, precum Ionut Popescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franklin, #templeton, #fondul proprietatea, #fond , #Actiuni