Gitenstein: romanii ar trebui sa detina actiuni la companiile de stat

Joi, 31 Martie 2011, ora 15:12
1142 citiri
Gitenstein: romanii ar trebui sa detina actiuni la companiile de stat

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus joi ca romanii obisnuiti ar trebui sa detina actiuni la companiile de stat, asa cum se intampla in Polonia.

"Polonia a reusit nu oferind tratament preferential aliatilor politici care sa cumpere activele la o valoare sub pretul pietei, ci folosindu-si piata de capital. Sub supravegherea unor manageri financiari respectati, aceste active au fost oferite pe o piata transparenta si deschisa celui care a dat cel mai bun pret.

In cele din urma, actiunile multora dintre aceste companii de stat vor fi detinute de catre cetatenii polonezi de rand. Asa ar trebui sa se intample aici, in Romania.

Romanii obisnuiti ar trebui sa detina aceste companii", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune pe tema consolidarii pietei de capital si reformei pietei de energie, rostita cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Acesta a precizat ca numarul investitorilor polonezi pe piata de capital este mult mai mare fata de cel de la noi, iar aceasta situatie ar trebui sa se schimbe.

"In Polonia exista peste 1.500.000 de investitori individuali, cetateni polonezi de rand care se trezesc in fiecare dimineata, conduc pana la locul de munca si castiga un salariu.

In Romania, exista probabil mai putin de 10.000 de mici investitori. Acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus Gitenstein.

Gitenstein a mai spus ca actiunile cotate la Bursa de Valori din Varsovia valoreaza peste 200 de miliarde de euro. Valoarea actiunilor cotate la Bursa de Valori din Bucuresti reprezinta mai putin de 13% din aceasta suma.

"Asadar, piata din Romania mai are de facut unele progrese", a precizat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani, #companii de stat, #actiune, #actiune companie stat , #Actiuni