In timp ce actiunile europene intra in recuperari, pietele asiatice continua sa scada

Vineri, 17 August 2007, ora 13:07
899 citiri

Pietele de capital europene au debutat, vineri, cu o noua scadere, insa au compensat rapid pierderile, in timp ce actiunile asiatice au continuat sa cada, indicele Nikkei al bursei din Tokyo afisand cea mai mare pierdere intr-o singura zi din ultimii sase ani, anunta Reuters.

Miscarile au fost insotite de intarirea yenului pana la cotatia maxima a ultimelor 14 luni fata de dolar, deoarece tranzactiile speculative de tip "carry-trade" in care moneda japoneza era folosita s-au temperat, iar cererea de obligatiuni guvernamentale a urcat, in conditiile in care acestea sunt considerate investitii sigure. Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a urcat cu 0,7%, indicele bursier britanic FTSE 100 a castigat 1,3%, DAX, de la Bursa de la Frankfurt, a stagnat, iar indicele bursei pariziene CAC40 a crescut cu 0,9%.

Bursele pierdusera pana la 4% in timpul sedintei de joi. In debutul sedintei de vineri, indicele Nikkei, de la Tokyo, a plonjat cu peste 5%, inregistrand cea mai mare pierdere intr-o zi din ultimii aproape sase ani.
Nikkei a pierdut 874,81 puncte (5,42%) si a incheiat sedinta la 15.273,68, cel mai scazut nivel din data de 7 august 2006. Indicele TOPIX, care contine mai multe titluri, a coborat cu 5,55%, pana la 1.480,39 puncte, nivelul minim din iulie 2006. Pietele sunt zdruncinate de temerile ca problemele de pe piata ipotecara americana cu risc ridicat si lipsa creditelor vor provoca o instabilitate financiara la nivel mai extins.

Turbulentele au determinat bancile centrale sa injecteze lichiditate in sistemul financiar. Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a injectat joi 17 miliarde dolari in piata si a anuntat ca va interveni in acelasi mod de cate ori va fi nevoie.

Multi dintre investitorii pe termen lung continua sa joace dupa regulile pietei, iar pierderile curente ale actiunilor s-ar putea dovedi oportunitati de cumparare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.