OMV, suspectat ca a vandul ilegal participatia la MOL

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 11:28
1766 citiri
OMV, suspectat ca a vandul ilegal participatia la MOL

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Ungaria, PSZAF, va analiza vanzarea de catre grupul austriac OMV a participatiei detinute in cadrul companiei ungare MOL, catre firma ruseasca Surgutneftegaz, relateaza Reuters.

PSZAF a demarat ancheta la cererea MOL, a declarat Istvan Binder, purtator de cuvant PSZAF. Binder a spus ca autoritatea va incerca sa afle daca afacerea a incalcat legislatia pietei de capital din Ungaria. Acesta a refuzat sa estimeze cand se va incheia investigatia.

Compania petroliera Surgutneftegaz a declarat luni ca va cumpara 21% din MOL, de la OMV, pentru 1,4 miliarde euro, aproape dublu fata de pretul de tranzactionare a actiunilor MOL pe bursa din Budapesta de vinerea trecuta.

Presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi a declarat miercuri in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept "ciudate". Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

"Nu putem considera Surgutneftgaz un investitor strategic", a declarat Hernadi miercuri, adaugand ca aceasta ar fi o "achizitie ce nu a fost ceruta" din partea companiei.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.

#actiuni, #capital, #mol, #omv, #participatie, #ungaria, #vanzare , #Actiuni