Peste cinci ani vom manca doar carne de porc autohtona

Luni, 07 Noiembrie 2005, ora 05:51
2089 citiri

Romania are in acest moment circa 5 milioane de porci, din care 3,6-3,8 milioane sunt in gospodariile populatiei, iar restul in crescatorii industriale, spune fostul secretar de stat Mihai Lungu, presedintele Cooperativei Agricole Muntenia. Anul acesta importul va ajunge la 4 milioane de porci, in crestere cu 20% fata de anul 2004, prognozeaza Lungu, bazandu-se pe faptul ca in ultimele doua luni, importurile de carne de porc sunt cele mai ridicate din an, datorita apropierii sarbatorilor, cand romanii mananca foarte multa carne.

"Importul va stagna sau va inregistra o scadere usoara in 2006. In anii urmatori importul se va reduce substantial. Estimez ca in 2010 nu vom mai apela la importuri", sustine Lungu.

Cooperativa Agricola Muntenia va creste 200.000 de porci anul viitor si va ajunge in 2007 la 800.000-1.000.000 de porci.

"Suntem obligati sa importam. Nu exista suficienta productie interna. Nu importam pentru ca avem noi un moft. Eu cumpar in fiecare saptamana de la ferme, dar imi pot oferi maxim 5-7 tone.

Turism pentru carne

Fac turism cu camionul frigorific de 20 de tone. Producatorii interni beneficiaza de o subventie de 12.000 de lei/kg in viu, adica 17.000 de lei/kg. de carcasa. Aceasta subventie ar trebui sa se reflecte si in cresterea productiei. Asteptam ziua cand vom putea cumpara carne doar din tara", spune Lucian Stancescu, directorul general al companiei Integra (producator de carne si mezeluri).

In acest moment, principalii crescatori de porci din Romania sunt Suinprod Roman (care face parte din grupul Kosarom) si firmele din Braila conduse de Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci. "Anul trecut am avut 60.000 de capete, anul acesta 65.000 de capete. Pentru 2006 estimam 75.000 de capete pentru ca vom mai deschide o ferma. Suntem cei mai buni, avem cea mai buna calitate", se mandreste Ioan Antoci, directorul Suinprod. Gheorghe Caruz ne-a declarat ca in 2004 a avut circa 90.000 de capete, anul acesta va avea 100.000 de capete, iar pentru 2006 spera la un efectiv total de 110.000 de capete.

Doar fripturile au ramas romanesti

Directorul executiv al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), Mihai Visan, ne-a precizat ca in industria de carne sunt circa 31.000 de angajati, iar in toata industria alimentara exista 183.000 de angajati. Principalii procesatori de carne de porc sunt companiile Tabco-Campofrio, Aldis Calarasi, Elit, Caroli, Agricola Bacau, Angst, Integra, etc. Visan a amintiti ca in 2004 importul de carne de porc a depasit productia interna. "Seceta din 2003 a afectat productia de furaje si porcii autohtoni nu au mai avut de mancare. Rezultatul a fost ca s-au crescut mai putini porci. Aceasta tendinta de preponderenta a importului se mentine si pe primul semestru 2005", a explicat directorul executiv al Romalimenta. Se importa in special din UE (Franta, Germania, Austria, Ungaria si Polonia), dar si din SUA, Canada, Brazilia. De remarcat ca toti procesatorii importa, dar nu carcasa, ci anumite portiuni de carcasa, in special pentru mezeluri. Restaurantele sunt aprovizionate cu marfa proaspata, carne romaneasca.

Datorita faptului ca nu mai exista meseriasi, abatoarele romanesti nu mai pot alimenta fabricile de carne si produse din carne. Cei mai buni macelari au plecat, in special in Germania si Austria. "Am vazut un abator in Austria unde 80% din angajati erau romani", a evidentiat Visan.

Calvarul pestei porcine

Datorita faptului ca porcii nostri se vaccineaza impotriva pestei porcine nu putem importa in UE. In Europa nu se vaccineaza, deci cel putin pana in 2007 nu vom putea exporta in statele europene, estimeaza Visan. Numarul mare de focare de pesta porcina clasica inregistrate, in acest an, in gospodariile populatiei, ar putea conduce la continuarea vaccinarii impotriva pestei si in marile complexe de crestere a porcilor din Romania, masura care urma sa fie sistata de la 1 ianuarie 2006. Daca in 2001 se inregistra un singur focar de pesta porcina clasica, afectand 13 animale, in primele 8 luni ale acestui an numarul focarelor a crescut la 276, fiind necesara sacrificarea a 3.300 de capete. Pentru 2006, ministrul Agriculturii estimeaza costurile despagubirilor, la peste 2.000 miliarde lei.

Am cumparat de 120 milioane euro in primul semestru

Deficitul comercial cu produse agroalimentare a atins 661 milioane euro, in primele sase luni ale anului, in crestere cu 6,5% (40,4 milioane euro) fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Departamentul de politici comerciale din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Importurile au urcat la 906,7 milioane euro, la sfarsitul lunii iunie 2005, cu 6,9% mai mult decat in primele sase luni ale anului 2004, cand s-au cifrat la 848,2 milioane euro. Principalul produs importat a fost carnea de porc, care a reprezentat 13,1% din totalul importurilor (119,2 milioane euro).

Comtim are planuri mari

Administratorii Noului Comtim, al carui pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat in anul 2004 de compania americana Smithfield Foods Inc., si-au propus ca, pana in 2011, sa lucreze cu circa 1.800 de angajati, iar capacitatea de procesare sa ajunga la 16.000 de porci pe zi, 80.000 pe saptamana si patru milioane pe an. Scopul final al Smithfield Foods este, pe langa acela de a restaura o baza interna puternica in Romania, si acela de a crea un program important de vanzari la export. In urmatorii ani, valoarea totala a investitiilor Smithfield Foods in Romania va depasi 800 de milioane dolari. Compania americana este listata la Bursa din New York si este cel mai mare procesator mondial de carne de porc, desfasurand operatiuni in Franta, Polonia, Mexic, Brazilia si SUA. Vanzarile sale totale depasesc opt miliarde dolari pe an.

Mircea Fica

Averea