Regulile jocului la bursa

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 08:57
1478 citiri
Regulile jocului la bursa

Esti investitor la bursa sau intentionezi ca anul viitor sa devii unul? Iata principalele 10 greseli care ar trebui, pe cat posibil, sa le eviti pentru a nu regreta, mai tarziu, decizia luata.

In primul rand, apelarea la serviciile unui broker este esentiala, unii dintre jucatorii la bursa facand dovada unor miscari neinspirate in lipsa sfaturilor unor reprezentanti ai unei companii de brokeraj.

Pe de alta parte, lipsa unei strategii clare de investitie si a unor reguli este o alta greseala.

"Deseori impresia este ca pe bursa se castiga cam in orice conditii. S-a vazut clar in ultimul timp ca e nevoie de disciplina si strategie pentru a face investitia cat mai profitabila si a evita pierderile mari. Orice strategie se poate aplica cu conditia sa fie adaptata la realitatea momentului", este de parere Gabriel Necula, director adjunct operatiuni la Prime Transaction.

El crede ca urmarirea unui randament mai bun decat un depozit bancar inseamna si asumarea unor riscuri suplimentare, care pot fi controlate prin strategia aleasa.

Un alt "defect" al unora dintre investitorii la bursa este legat de sentimentele de lacomie si frica.

"Cine actioneaza rational va avea intotdeauna de castigat pe termen lung, chiar daca va face si greseli atunci cand logica nu functioneaza in anumite momente intr-o piata dezechilibrata", explica Necula.

Atentie la sfaturile de la "binevoitori"

Investitorii trebuie sa fie atenti la indicatorii economici ai companiilor in care investesc. Acestia trebuie sa prezinte atractivitate, sa aiba valori care sa sugereze daca este ieftina sau scumpa, dar in acelasi timp trebuie sa se studieze si motivele pentru care o companie a ajuns subevaluata sau supraevaluata pentru ca pot exista si surprize.

Accentul trebuie pus pe analiza fundamentala a companiilor si a mediului economic.

"Nu trebuie sa investesti in istorie, ci in realitate. Nu conteaza ce a insemnat o companie, ci conteaza ce reprezinta in acest moment si pentru viitor. Orice investitie trebuie sa se bazeze pe argumentele fundamentale ale unei companii si nu pe reactiile de moment ale pietei", mai arata Necula.

Miza pe o singura carte este o alta greseala de evitat nu numai la bursa. Orice investitie trebuie diversificata si nu e recomandat sa se mizeze totul pe o singura carte. Trebuie sa se aleaga acele domenii care sunt atractive si care se potrivesc profilului de risc al fiecaruia.

Urmarirea minitrendurilor pietei si calibrarea strategiilor in functie de context, dar si evitarea investitiilor bazate pe informatiile "sigure" si oferite gratis de "binevoitori" sunt alte reguli ale jocului la bursa.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#actiuni, #bursa, #investitii, #piata , #Actiuni