Un nou mandat pentru listarea FP la Londra, pana in iulie 2015

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:21
1917 citiri
Un nou mandat pentru listarea FP la Londra, pana in iulie 2015
Foto: cursdeguvernare.ro

Fondul american Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea (FP), a introdus pe ordinea AGA din ianuarie acordarea unui nou mandat, valabil pana in luna iulie, pentru listarea la Londra a FP pentru ca se asteapta ca acest obiectiv sa nu fie atins pana la finele acestui an.

Solicitartea pentru completarea ordinii de zi cu aceasta propunere a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care Elliott are o participatie de 15,5% din actiunile Fondul Proprietatea, transmite Mediafax.

Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza ar urma sa fie valabila pana la 10 iulie.

Administratorul Fondului ar urma sa primeasca mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts) titluri de

interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta".

"Mancahester Securities continua sa sustina finalizarea listarii secundare a societatii pe bursa de la Londra in cel mai scurt timp posibil. Avand in vedere stadiul actual al procesului de listare secundara, Manchaster Securities este de parere ca termenul care va expira la sfarsitul anului 2014, astfel cum a fost aprobat de actionari, va fi probabil insuficient pentru a aduce la indeplinire operatiunile de listare secundara a societatii pe bursa de la Londra si, prin urmare, considera ca este prudent sa propuna data de 10 iulie 2015 drept noul termen limita pentru listarea secundara a societatii", se arata intr-un raport transmis de Fondul proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Adunarea actionarilor in care va discuta aceasta propunere este programata pentru 21 ianuarie. Pe ordinea de zi se regaseste si un punct pentru o noua reducere a capitalului social subscris al Fondului de la 0,95 lei/actiune la 0,9 lei/actiune prin restituirea acestei sume catre actionari.

Mandatul actual al administratorului Fondului Proprietatea pentru listarea secundara a fost aprobat in luna aprilie.

Pregatirea listarii la Londra are loc de mai mult timp, iar managerului Fondului, Greg Konieczny, afirma in aprilie ca intrarea Fondului Proprietatea pe piata britanica va avea loc in septembrie sau octombrie. Listarea a fost amanata ulterior, intrucat Fondul Proprietatea nu a primit aprobarea din partea ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a decis, la sfarsitul lunii noiembrie, sa nu aprobe proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care Fondul intentiona sa-l foloseasca pentru listarea la Londra.

Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea sa inceapa procedurile pentru listarea secundara la Bursa de Valori de la Londra.

ASF nu a prezentat motivele care au stat la baza deciziei, iar FP a solicitat clarificari referitoare la motivele respingerii regulamentului si a precizat ca mentine obiectivul intrarii pe piata britanica.

Anterior deciziei de a nu aproba regulamentul privind titlurile de interes, ASF a aprobat regulamentul referitor la certificatele de depozit.

Titlurile de interes au fost preferate de Fondul proprietatea in locul certificatelor de depozit datorita faptului ca ar permite ca actiunile existente sa fie tranzactionate eficient si cu usurinta la bursa de valori de la Londra.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates. La sfarsitul lunii octombrie, Manchester Securities avea o participatie de 16,78% la Fondul Proprietatea, insa aceasta a coborat la 15,5% dupa oferta de rascumparare de actiuni derulata de Fondul Proprietatea.

Manchester Securities a vandut 154,87 milioane de actiuni in oferta, pentru 171,9 milioane de lei (38,8 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actionar Fondul Proprietatea, #Fondul Proprietatea mandat nou listare Londra , #Actiuni