Graul si porumbul, vedetele burselor internationale in 2012

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 15:19
1786 citiri
Graul si porumbul, vedetele burselor internationale in 2012

Anul trecut, pe bursele internationale, cotatiile cerealelor au fost in general foarte volatile, dar s-au detasat graul si porumbul. Preturile graului si porumbului au atins niveluri record in cel de-al treilea trimestru al anului precedent. La polul opus, scaderi semnificative au fost inregistrate de zahar si de cafeaua Arabica.

In 2012, cotatia porumbului a crescut cu cca 19% in trimestrul al treilea fata de al doilea, iar cea a graului cu aproape 20% in acelasi interval. Per ansamblul anului trecut, cotatia graului la bursele internationale a crescut cu aproximativ 17%, iar cea a porumbului cu aproape 6%.

"In ultimul trimestru al anului trecut s-au inregistrat corectii ale cotatiilor graului si porumbului, pe fondul unei anumite scaderi a cererii in conditii de preturi excesive, a reducerii cererii de export pentru recoltele americane, precum si ca urmare a imbunatatirii perspectivelor privind unele recolte viitoare; in plus, unii investitori si-au inchis pozitiile long (de cumparare)", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Zaharul a inregistrat anul trecut o scadere importanta de pret, de cca 16%, in principal ca urmare a surplusului de productie in Brazilia si a productiei peste asteptari din India, principalii producatori la nivel mondial.

Cotatia la cafeaua Arabica a fost insa campioana scaderilor in anul care s-a incheiat, cu aproape 37%, pe fondul supraproductiei din Brazilia, cel mai mare producator de profil din lume, si al stocurilor in crestere; cafeaua Robusta a inregistrat insa o crestere de pret in 2012, de cca 5-6%.

In ceea ce priveste alte evolutii in 2012- cotatiile pe bursele internationale pentru soia au crescut, la randul lor, cu aproximativ 14%, cea pentru cacao cu cca 5%, in timp ce pretul orezului a incheiat anul cu o variatie redusa fata de inceputul intervalului.

Safta precizeaza ca, din perspectiva investitiilor, in 2012 marfurile au oferit posibilitati extrem de consistente de castig.

"Prin intermediul diferitelor instrumente financiare bazate pe marfuri, aflate in majoritatea platformelor de tranzactionare, oricine ar fi putut investi tinand cont de seceta din vara trecuta (mizand pe cresterea pretului graului si porumbului) sau de supraproductia de cafea Arabica (estimand scaderea pretului), realizand astfel tranzactii avantajoase", a aratat Victor Safta.

#tranzactii bursa marfuri, #cotatie cereale 2012, #cotatie porumb, #cotatie grau , #Bursa de cereale