Atractie totala: Dupa Deutsche Boerse, americanii ravnesc si ei la Bursa din Londra

Marti, 01 Martie 2016, ora 18:11
3453 citiri
Atractie totala: Dupa Deutsche Boerse, americanii ravnesc si ei la Bursa din Londra
Foto: Wikimedia

Vestea ca Deutsche Boerse si London Stock Exchange si-ar putea uni fortele pentru a crea una din cele mai mari companii bursiere din lume i-a bagat in priza si pe americani.

Intercontinental Exchange (ICE), compania care detine New York Stock Exchange, a anuntat ca nu exclude depunerea unei oferte pentru preluarea LSE si, implicit, a controlului asupra bursei din capitala britanica, informeaza portalul CNN Money.

Interes subit

Deutsche Boerse si LSE se afla la a treia incercare de fuziune, care ar reuni administrarea burselor din Londra si Frankfurt sub o singura umbrela.

Reprezentantii celor doua companii au anuntat la sfarsitul lunii trecute ca au deschis discutiile preliminare pentru realizarea unei fuziuni, un eventual proiect in acest sens urmand sa fie avizat de actionari, dar si de organismele cu rol de reglementare in piata.

Planurile europenilor pot fi date insa peste cap de interesul subit pe care ICE il manifesta fata de bursa londoneza.

O fuziune intre cele doua companii europene ar reprezenta aparitia unui competitor periculos pentru proprietarii bursei din New York.

Aceasta, in ciuda faptului ca ICE si-a extins in timp operatiunile prin achizitionarea unor companii care administrau piete de tranzactii de energie, actiuni sau produse derivate din Marea Britanie, Franta si Olanda.

Pretul corect

Anuntul facut de reprezentantii companiei americane a avut un efect pozitiv asupra actiunilor London Stock Exchange, acestea inregistrand o crestere de 7,5% a pretului.

Anterior, anuntul facut de Deutsche Boerse pe 23 februarie a provocat aprecierea cu 27% a actiunilor firmei care administreaza Bursa din Londra.

"Nu am abordat Consiliul de Conducere al LSE si nu am luat o decizie definitiva daca o astfel de oferta va fi facuta", au cautat sa linisteasca apele proprietarii bursei new-yorkeze.

Pana acum, detaliile discutiilor dintre germani si britanici arata ca fuziunea dintre cele doua companii ar urma sa se faca in parti egale, sefia noului colos bursier creat urmand sa fie asumata de Carsten Kengeter, actualul director executiv al Deutsche Boerse.

Pe de alta parte, unii analisti au comentat asupra faptului ca actiunile LSE ar urma sa isi piarda din valoare in cazul unei fuziuni, nemtii oferind 34 de euro per actiune, in vreme ce tranzactiile actuale se deruleaza la un nivel de 28,8 de lire sterline (aproximativ 37 de euro).

In acest caz, ICE ar putea specula momentul pentru a inainta o oferta mult mai avantajoasa pentru actiunilor companiei care administreaza Bursa din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fuziuni burse, #oferta NYSE, #companii bursiere, #bursa din londra , #Bursa de marfuri