Bursele asiatice cad, lovite de avertismentele de retrogradare in Europa

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 08:12
3225 citiri
Bursele asiatice cad, lovite de avertismentele de retrogradare in Europa

Bursele din Asia au scazut marti, iar moneda euro a stagnat la minimul ultimelor doua luni, in conditiile in care investitorii au fost ingrijorati de perspectiva unei retrogradari in masa pentru tarile din zona euro, dupa ce rezultatele summit-ului UE nu au reusit sa convinga pietele ca se va gasi o rezolvare in criza datoriilor.

Indicele Nikkei din Japonia a scazut cu 1,4 procente, in timp ce indicele mai extins MSCI Asia Pacific in afara Japoniei a pierdut 1,3 procente.

"Chiar daca existau sperante ca Europa s-ar stabiliza dupa summit-ul de saptamana trecuta, observam o noua nesiguranta in contextul in care Moody's, Standard & Poor's si Fitch au avertizat Europa", a declarat Hiroichi Nishi, general manager la SMBC Nikko Securities in Tokyo, citat de Reuters.

Indicele Kospi din Coreea de sud a scazut cu 1,7%, Indicele S&P/ASX 200 al Australiel a scazut cu 1,5%, indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 1,2% iar indicele compozit Shanghai a pierdut un procent, scrie Business Week.

"Preturile activelor, sentimentul consumatorului si conditiile de afaceri sunt toate extrem de dependente in acest moment de un rezultat pozitiv de la situatia euro. Tarile din zona euro isi asuma, pur si simplu, o agenda de austeritate si pierd din vedere un aspect tot atatat de important: sa stimuleze si sa incurajeze cresterea economica", sustine Angus Gluskie, de la White Funds Management din Sydney.

Bursele de cipuri, afectate de anuntul Intel

Producatorii asiatici de semiconductoare si echipamente de productie cipuri au scazut dupa ce Intel, cel mai mare producator de cip-uri din lume, si-a revizuit in scadere estimarile de vanzari.

Potrivit companiei, inundatiile din Thailanda au generat un deficit de hard-disk-uri, iar producatorii sunt nevoiti sa reduca productia.

Pretul aurului scade, petrolul creste, iar euro a ajuns la 1,3194 dolari

Pretul aurului pentru livrare imediata a scazut cu 0,9 procente pana la 1,650.93 dolari/uncia, minimul ultimelor sapte saptamani, potrivit Bloomberg.

Pretul petrolului a crescut cu 0,1 procente pana la 97,88 dolari pe baril, Indicele Sttandard & Poor's 500 a castigat 0,2 procente iar euro a urcat cu doar 0,1% pana la 1,3194 dolari.

#burse Asia scadere, #retrogradari Europa afecteaza Asia, #burse asiaitice , #Bursa de Valori Internationala