Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brokeri: Bursele isi pot reveni din a doua jumatate a lui 2012

Brokeri: Bursele isi pot reveni din a doua jumatate a lui 2012


Bursa locala s-a intors in acest an la nivelurile din ultimul trimestru din 2009, afectata din nou de pietele externe, insa brokerii cred ca piata poate reveni din a doua jumatate a lui 2012, sub conditia mentinerii prudentei fiscale si a succesului ofertelor de vanzare la companiile de stat.

Dupa un inceput de an in tromba, cu cresteri importante in ianuarie si listarea Fondului Proprietatea, 2011 se prefigura a fi un an de consolidare si de crestere a rulajelor pentru piata de capital din Romania.

Insa, spre dezamagirea multora, 2011 a pus capat unui sir de doi ani de revenire, in care bursa a recuperat doar o parte din scaderea severa inregistrata in timpul crizei din 2008 si inceputul lui 2009.

Piata a intrat din aprilie pe o linie descendenta, urmand traiectoria burselor externe, si s-a intors la nivelurile din ultimul trimestru din 2009, afectata de escaladarea crizei datoriilor suverane ale statelor din zona euro, dar si ale SUA.

"Nu ar trebui sa fim asa suparati pe evolutia pietei locale din acest an pentru ca situatia in lume, dar mai ales in regiune a fost mai grea. Austria, tara ce are o expunere mare in Europa de Est, este de departe cea mai afectata de pierderile pe care le-au suferit actiunile din cauza crizei datoriei publice", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

Spre exemplu, indicele principal al bursei de la Viena a scazut cu aproximativ 35% din ianuarie, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a coborat cu 18%.

Scaderi mai mari decat ale pietei din Romania au mai inregistrat bursele din Cehia (-26%), Serbia (-23%), Polonia (-21%) si Ungaria (-19%). In acelasi timp, indicele pan-european Stox600 a coborat cu aproape 13%, iar indicele pietelor emergente din Europa a inregistrat un recul de aproape 19%.

Pe de alta parte, indicele American Dow Jones Industrial Average a avansat cu aproximativ 5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 892 ori