Bursa a scazut usor: Investitorii au reactionat la rezultatul referendumului

Luni, 30 Iulie 2012, ora 18:14
1372 citiri
Bursa a scazut usor: Investitorii au reactionat la rezultatul referendumului

Bursa a scazut cu 0,27%, intr-o piata in care investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatul referendumulului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, iar tranzactiile cu actiuni FP si un deal cu actiuni BRD au asigurat doua treimi din lichiditate.

Rezultatele partiale anuntate de Biroul Electoral Central arata ca prezenta la referendumul organizat duminica a fost de 46,23%, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegatorii trecuti pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronuntat in favoarea demiterii. Rezultatele sunt valabile dupa centralizarea datelor din 99,97% din sectiile de votare.

Inca de dimineata, cand au fost anuntate primele rezultate partiale, investitorii de la BVB nu au reactionat vizibil, ci au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor.

"Avand in vedere retorica dubla si controversele din jurul premierului Victor Ponta si a presedintelui interimar Crin Antonescu, precum si perspectiva ca USL sa castige alegerile parlamentare, un echilibru de putere nu este un lucru rau, in esenta, astfel ca revenirea presedintelui suspendat Traian Basescu ar putea fi vazuta ca un eveniment pozitiv. Cu toate acestea, tensiunile sunt atat de puternice ca obiectivele UE/FMI raman in fundal si solutia finala, in opinia noastra, ar putea fi alegeri prezidentiale anticipate sau o schimbare de prim-ministru, care sa fie propus de USL. Cu toate acestea, oricare dintre aceste lucruri este probabil sa se intample doar dupa alegerile din noiembrie", se arata intr-o nota transmisa clientilor de casa ceha de brokeraj Wood&Company, care tranzactioneaza si pe bursa de la Bucuresti.

Rezultatele partiale de la referendum au influentat mai degraba piata interbancara, unde leul a consemnat o revenire importanta in raport cu euro.

"Evolutia cursului leu/euro dupa rezultatul referendumului, respectiv aprecierea abrupta a monedei nationale, poate reprezenta un indiciu de reimprospatare a increderii investitorilor fata de actiunile locale, insa acest efect pozitiv prezinta intarzieri, avand in vedere ca volumele tranzactionate sunt tipice unei perioade estivale", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Investitorii de la BVB au transferat in total actiuni de 12,5 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 21% sub rulajul sedintei precedente, de 15,8 milioane lei (3,4 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 66% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei, din care 2,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal) si un transfer negociat cu 0,04% din actiunile BRD (2,5 milioane lei).

Tranzactia negociata cu actiuni BRD a fost realizata la pretul de 8,5 lei, cu 2,75% sub ultima cotatie de vineri. Pe piata principala, pretul a scazut cu 2,75%, la 8,5 lei, pe un rulaj de doar 104.000 de lei.

Banca a anuntat luni rezultatele financiare pentru primul semestru, insa pana la ora 12:00 investitorii nu au reactionat vizibil la indicatorii anuntati. Apoi, au inceput sa scada usor, iar dupa ora 14:00, corectia s-a dus la 3,89% in cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse, pentru ca dupa ora 15:00 scaderea sa incetineasca la circa 2,8%.

BRD- Groupe Societe Generale a realizat in primele sase luni un profit net de 39,4 milioane lei, dupa pierderi in trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reduceriii veniturilor si a unui cost ridicat al riscului.

"Evolutia titlurilor BRD este cumva in ton cu rezultatele pe al doilea trimestru, avand in vedere elementul surpriza reprezentat de pierderea din al doilea trimestru", a mai spus Avram.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla cu numai 0,06% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere 0,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,18% sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,23%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 3,2 milioane lei, iar pretul a urcat cu 1,66%, la 0,4956 lei. Deal-ul cu actiunile FP a fost realizat la 0,49 lei, pret cu 0,51% peste nivelul de vineri.

Rulaje de peste 300.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile Erste (aproape 2 milioane lei), OMV Petrom (450.000 de lei) si SIF Transilvania (450.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 1,4 milioane lei, valoare cu 65% peste rulajul de vineri, de doar 846.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 89% de un deal cu 1,53% din actiunile Albalact (ALBZ), in valoare de 1,2 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 0,1251 lei, pret cu 0,88% sub ultima cotatie de vineri. Pe piata principala, pretul acestor actiuni a scazut cu 0,48%, la 0,1245 lei, pe un rulaj de 56.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete vest-europene avansau cu pana la 1%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,6% si 1,1%. Investitorii se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) si liderii europeni sa ia noi masuri impotriva crizei datoriilor de stat.

#inchidere BVB luni, #inchidere bursa rezultat referendum , #Burse de valori