CE a blocat fuziunea dintre Deutsche Borse si NYSE Euronext

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 15:59
1361 citiri
CE a blocat fuziunea dintre Deutsche Borse si NYSE Euronext

Comisia Europeana a apreciat ca o fuziune intre Deutsche Borse si NYSE Euronext ar crea un cvasimonopol pe piata derivatelor financiare la nivel global si, ca urmare, a respins, miercuri, aceasta fuziune.

Cele doua burse ar fi detinut impreuna controlul asupra a 90% din comertul global cu produse derivate europene.

Investigatia Comisiei Europene a aratat ca noilor competitori le-ar fi fost dificil sa intre pe piata, in urma acestei fuziuni.

"Fuziunea dintre Deutsche Borse si NYSE Euronext ar fi dus la un cvasimonopol pe piata mondiala a derivatelor. Aceste burse sunt centrul sistemului si este crucial pentru intreaga economie europeana sa ramana competitive. Am incercat sa gasim o solutie, dar variantele avansate nu rezolvau temerile" legate de aceasta fuziune, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia.

Eurex, bursa de futures si optiuni detinuta de Deutsche Borse, si Liffe, bursa londoneza de futures si optiuni detinuta de NYSE Euronext, sunt cele mai mari burse de derivate.

Propunerea de fuziune a avut ca scop eliminarea competitiei dintre cele doua, dar CE a apreciat ca decizia ar fi redus beneficiile obtinute de clienti din "confruntarea" lor. Totodata, ar fi scazut proiectele inovative pe o piata vitala pentru firmele mari, dar si pentru IMM-uri.

Decizia de fuzionare a fost anuntata la 29 iunie 2011. Comisia Europeana a lansat o investigatie la 4 august si a amanat de doua ori anuntarea unui verdict, pentru a da ragaz Deutsche Borse si NYSE Euronext sa gaseasca solutii de evitare a cvasimonopolului.

Seful New York Stock Exchange, Duncan Niederauer, nu a exclus o actiune la Curtea Europeana de Justitie pentru a contesta decizia Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Deutsche Borse, #NYSE Euronext, #Deutsche NYSE fuziune, #fuziune burse , #Burse de valori