Comisia Europeana someaza Romania sa clarifice statutul pietei Rasdaq

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 17:23
2168 citiri
Comisia Europeana someaza Romania sa clarifice statutul pietei Rasdaq

Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.

"Este dorinta Consiliului si a Executivului sa accelereze acest proces de modernizare si de aducere la standarde europene a pietei de capital din Romania. Acest lucru nu se poate face singur, ci numai in cooperare cu actorii pietei si reglementatorul (...) Rasdaq, dupa parerea mea, este un caz tipic de reactivitate, deoarece daca nu am fi facut acest lucru, exista un termen in care Comisia Europeana ne-ar fi dat un avertisment. Ar trebui sa actionam pe baza unui proiect. Noi lucram la un proiect de dezvoltare pe termen mediu a pietei de capital", a afirmat, joi, Cionga.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei, Lucian Anghel, a afirmat ca BVB sustine elaborarea unei legi care sa clarifice statutul Rasdaq, iar reglementarile sa ramana aceleasi dupa incadrarea acestei pietei ca sistem alternativ de tranzactionare.

"In urma discutiilor cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu care am avut o discutie foarte foarte buna, in unanimitate, pe baza unei analize in cadrul Consiliului, am transmis catre Comisie acea solicitare (pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare - n.r.) Trebuie sa recunoastem ca Rasdaq-ul este o problema de foarte mult timp in Romania si ne facem ca nu o vedem si tot incercam sa o tinem sub pres. Consideram ca daca este sub pres nu ne afecteaza. Imaginea pietei de capital este afectata, atat intern, cat si la nivel international (...) Aceasta este problema principala a investitorilor, ca aceste lucruri (reglementarile de pe Rasdaq - n.r.) sa se mentina. Militam pentru emiterea unei legi care sa reglementeze o problema care treneaza de foarte mult timp si cu cat o amanam mai mult, cu atat ea se va agrava", a afirmat Anghel.

Incadrarea Rasdaq, o prioritate pentru BVB si CNVM

Astfel, presedintele BVB a confirmat, joi, informatiile transmise in urma cu o saptamana de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) privind o solicitare transmisa CNVM de catre Bursa pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq a sistem alternativ de tranzactionare (ATS). Reprezentantii investitorilor au solicitat atunci Bursei sa publice informatiile privind demersul facut catre CNVM.

Bursa de Valori a publicat vinerea trecuta un comunicat in care arata ca incadrarea Rasdaq intr-unul din "tipurile de piata prevazute de legislatia romaneasca si de directivele europene" reprezinta o prioritate atat pentru BVB, cat si pentru CNVM. Totusi, Bursa nu a confirmat sau infirmat atunci informatiile prezentate de AIPC privind transmiterea unei solicitari catre CNVM pentru calificarea si/sau autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare.

La infiintare, in 1996, CNVM a stabilit ca este o piata reglementata, insa in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata. Ulterior, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

Cea mai recenta initiativa a CNVM pentru clarificarea statutului Rasdaq a venit in luna noiembrie. Atunci Comisia a publicat un proiect de act cu caracter normativ potrivit caruia firmele listate pe piata Rasdaq si cele de la segmentul "Nelistate" ar urma sa fie mutate pe una din pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar ele fiind transferate automat pe ATS-ul BVB.

Investitorii s-au opus desfiintarii Rasdaq

Reprezentantii investitorilor s-au opus desfiintarii Rasdaq si au aratat ca reafirmarea statutului de piata reglementata este singura solutie legala si utila pietei de capital.

Investitorii sustin ca directiva europeana pe care CNVM o invoca pentru "a-si sustine demersurile impotriva pietei Rasdaq" precizeaza criterii de admitere pe o piata reglementata si nu de retrogradare de pe o piata reglementata, asa cum este piata Rasdaq prin decizia de infiintare a acesteia.

Pe piata Rasdaq sunt listate 1.086 de societati, cu o capitalizare totala de 9,049 miliarde lei (2,0679 miliarde euro). In ultimii sase ani, aproape jumatate dintre companii de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu, iar tranzactiile de anul trecut abia au insumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai putin fata de 2011, cand operatiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel inregistrat in 2007, cand a fost un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata a BVB sunt listate in prezent actiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totala de 102,346 miliarde lei (23,405 miliarde euro), iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scazut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.

#Rasdaq reglementare, #statut Rasdaq, #CNVM Rasdaq, #Rasdaq Romania infringement , #Burse de valori