Moartea lui Kim Jong Il zdruncina pietele

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:21
1400 citiri
Moartea lui Kim Jong Il zdruncina pietele

Pretul aurului si bursele globale au scazut pe baza grijilor privind criza datoriilor europene si a mortii liderului nord-coreean, Kim Jong Il, in timp ce dolarul a cunoscut aprecieri fata de majoritatea monedelor.

Aurul a pierdut aproape 1 procent pana la 1,583.57 dolari pe uncie. Saptamana trecuta, metalul pretios s-a depreciat cu 6,6 procente pe masura ce dolarul a castigat 2,6 procente fara de moneda unica, scrie Bloomberg.

Pretul aurului a crescut cu 12 procente anul acesta pe masura ce investitorii au ales metalul pretios in locul valutelor instabile.

"Aurul este influentat de nivelul dolarului, care a beneficiat de stirea mortii lui Kim Jong Il. Incertitudinile geopolitice pe termen scurt ar putea stimula achizitiile, dar nu pot avea un impact major," a declarat un analist al bursei de metale din Shanghai.

Bursele, in scadere

Bursele asiatice au cazut puternic luni, piata de la Seoul pierzand pana la 5%.

Indicele MSCI al burselor asiaticedin afara Japoniei a pierdut 2,9 procente, in timp ce bursa sud-coreeana a coborat cu 3,4 procente, revenindu-si de la o pierdere de 5% din cursul sedintei de tranzactionare. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,3 procente.

Si bursele europene au deschis tot in scadere, temerile de dezechilibru economic fiind sporite de moartea lui Kim Jung-Il.

Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a pierdut 0,4% pana la ora 8:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce, vineri, a inchis in scadere cu 0,5%.

Dolarul, marele beneficiar al decesului liderului nord-coreean

"Dolarul va fi cel mai mare beneficiar al decesului liderului nord-coreean," a declarat un economist al Credit Suisse Group AG din Tokyo.

Moneda americana s-a majorat fata un cos de valute dupa anuntul mortii liderului nord-coreean. Dolarul a fost aproape de maximul ultimilor 11 luni fata de euro dupa ce agentia de rating Fitch a taiat ratingul Frantei si a anuntat posibilitatea reducerii si notei Spaniei.

Fata de yenul japonez, moneda americana a castigat 0,5 procente si 0,3% fata de media cosului de valute de referinta.

Wonul sud-coreean s-a depreciat cu 1,8% ca raspuns la aceeasi stire.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#pierderi burse asiatice, #burse asiatice scadere, #pret aur, #apreciere dolar, #depreciere euro dolar , #Burse de valori