Nici Europa nu scapa din calea Chinei, daca se prabuseste gigantul. Exportatorii sunt deja alarmati

Marti, 28 Iulie 2015, ora 16:00
4740 citiri
Nici Europa nu scapa din calea Chinei, daca se prabuseste gigantul. Exportatorii sunt deja alarmati
Foto: Pixabay

Timida apreciere inregistrata de economia zonei euro in acest an risca sa fie spulberata de o eventuala prabusire a pietei de capital din China.

In acest moment, valoarea schimburilor comerciale zilnice dintre cele doua zone se ridica la 1 miliard de euro.

Bursele europene au fost luate prin surprindere de noul declin inregistrat la inceputul saptamanii pe piata de capital din China. Actiunile tranzactionate pe pietele din Germania si Franta au pierdut in medie doua procente, iar perspectiva se arata sumbra, relateaza reporterii CNN.

Lovitura pentru exportatori

Ultimele cifre comerciale vizand exporturile realizate de companiile europene in China dateaza din 2013, moment in care valoarea totala a marfurilor a atins suma de 148 miliarde euro.

In total, schimburile comerciale intre China si Europa ating o valoare zilnica de 1 miliard euro, marile concerne europene BMW si Phillips aratandu-se deja ingrijorate de declinul economic al statului Asiatic.

Aceasta si pentru ca in veniturile obtinute de cele doua companii pe piata din China conteaza in proportie de 19% pentru BMW si de 11 procente in cazul Phillips.

Deprecierea cu inca 11 procente a indicelui Shanghai Composite la inceputul acestei saptamani demonstreaza ca interventia Beijingului in limitarea dezastrului de pe piata de capital este departe de a fi eficienta.

Increderea investitorilor a fost deja spulberata in momentul in care prabusirea bursei din China, survenita in a doua jumatate a lunii iunie, a generat pierderi de 3000 miliarde de dolari in valoarea companiilor listate.

Cei mai afectati investitori sunt tocmai cei cu un nivel redus de economii plasate in actiuni, adica exact bazinul de consumatori pe care au mizat exportatorii europeni.

S-a dat alarma

Luni, 27 iulie, directorul executiv al Phillips, Frans von Houten, nu si-a putut ascunde ingrijorea fata de vestile alarmante venite din China, admitand ca priveste cu teama la evolutia evenimentelor de pe bursa din Asia.

Dupa Statele Unite, China este a doua piata pentru aparatura medicala si produsele de consum realizate de compania olandeza, avand o influenta de 11 procente in veniturile raportate de Phillips, dupa cum arata statistica Factset.

Alarma s-a dat si in sediile unor companii auto de pe continent, la fel ca si in randul producatorilor de marfuri de lux.

BMW se poate plange deja de o dubla lovitura incasata in cursul acestui an in China. Brandul Rolls Royce detinut de compania bavareza inregistreaza deja vanzari cu 10% mai mici pe piata chineza fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In spate se afla atat vanatoarea de oficiali corupti declansata de Beijing, liderii zonali ai partidului renuntand pe capete la achizitia limuzinelor de lux, ca si o incetinire in ritmul de crestere economica din China.

"Este o descrestere semnificativa a vanzarilor de produse de lux in China", au apreciat executivii producatorului auto german.

Richmont si Prada au confirmat trendul in scadere al vanzarii produselor de lux, iar acum atentia investitorilor se indreapta spre Louis Vuitton, producatorul de bauturi Diageo si Siemens, alte companii europene care isi bazeaza cresterea din ultima vreme pe vanzari masive pe piata chineza.

Pe picioare fragile

Economia zonei euro a inregistrat o apreciere de doar 0,4% in primul trimestru, cu o prognoza de crestere economica de 1 procent pentru intregul an.

In aceste conditii, orice soc transmis de China poate sa se transforme intr-un risc major pentru stabilitatea economica din regiune.

Analistii de piata din Europa considera insa ca sunt destule alte pericole care ar trebui sa ii ingrijoreze pe investitori: criza ce inca pare bine infipta in solul elen, deprecierea monedei euro sau chiar o eventuala revenire a pretului petrolului.

Pentru moment, cu o crestere pe anul in curs estimata intre 6-7 procente, China ramane o piata de export importanta pentru firmele din Europa.

Pericolul real il reprezinta insa instabilitatea pietei de capital din China care poate da tonul unui crah in mai multe regiuni ale globului.

"Daca prabusirea burselor din China se va rasfrange asupra pietelor de capital europene, acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei din zona euro prin impactul asupra veniturilor investitorilor si pierderea increderii acestora", a comentat Jonathan Loynes, economistul sef pentru Europa al Capital Economics.

#cotatii bursiere Europa, #soc economie zona euro, #export marfuri Europa, #criza financiara China , #Cotatii bursiere