Pe bursa, Grecia este inca in faliment. De ce nu se vede salvarea

Luni, 12 Martie 2012, ora 18:40
2353 citiri
Pe bursa, Grecia este inca in faliment. De ce nu se vede salvarea
Obligatiunile elene sunt tranzactionate la nivel de "stres"

Preturile noilor obligatiuni guvernamentale elene au deschis oficial bursele la niveluri care reflecta viziunia pesimista a investitorilor asupra finantelor Greciei.

Astfel, recentul schimb de datorii din Grecia nu se reflecta pe pietele de capital, relateaza Wall Street Journal. Conform preturilor de pe Tradeweb, noua serie de obligatiuni guvernamentale grecesti se tranzactioneaza la 22 - 26% din valoarea nominala, acest nivel fiind asociat in mod normal cu o datorie foarte problematica.

Odata cu schimbul de datorii, investitorii privati au renuntat la vechile obligatiuni pentru unele noi, cu o valoare redusa la mai putin de jumatate si o perioada de maturare mai lunga. Rezultatul a fost stergenea a 105 miliarde de dolari din datoria Greciei.

Noile obligatiuni elene vor ajunge la maturitate intr-o perioada cuprinsa intre 11 si 30 de ani, fiind insotite de asa numitele "step-up cupons" (cupoane progresive). Aceste cupoane au o valoare de 2% pana in 2015, 3% intre 2016 si 2020, 3,65% in 2021 si 4,3% intre anii 2022 si 2042.

"Ne asteptam ca ingrijorarile legate de sustenabilitatea Greciei sa creasca rapid, in ciuda intelegerii legata de datorie. Riscurile de implementare raman mari, chiar daca guvernul va ramane in constinuare auster. Contractia economiei ameninta sa faca din noua tinta a datoriei, de 120,5% din PIB in 2020, una prea optimista", spun analistii de la Rabobank.

Nu toti jucatorii din piata sunt neincrezatori in datoria Greciei. "Au existat manageri de investitii care au cumparat masiv, acestia asteptandu-se la o o crestere de 5 - 10% a preturilor obligatiunilor grecesti", spune un trader din Londra. "Investitorii din retail nu au intrat in posesia bondurilor inca, asa ca oferta de vanzare va creste in momentul in care aceste vor deveni disponibile".

In urma cu patru zile, guvernul grec a anuntat ca si-a atins telul in cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie cu o participatie de 95,7% din partea investitorilor.

Investitorii au licitat titluri de stat grecesti in valoare de 152 miliarde euro, echivalentul a 85,8% din totalul de 177 miliarde de euro, dupa ce Guvernul le-a oferit noi titluri de stat si bani in schimbul transferului.

Telul restructurarii era de a reduce datoria Greciei la investitorii privati cu 53,5%, din cei 206 miliarde euro detinuti de acestia. Impreuna cu ajutorul de 130 de miliarde de euro primit de Grecia, restructurarea datoriei este un element cheie in incercarea liderilor europeni de a stopa raspandirea crizei si forteaza Irlanda si Portugalia sa urmeze exemplul elen.

Afara din zona euro

Restructurarea datoriei Greciei, prea mare pentru a mai putea fi platita, este "pe ansamblu pozitiva", afirma Roubini.

Situatia din Grecia este insa in continuare dificila. Cu un somaj de 22% si jumatate din tineri fara loc de munca, saderile economice devin severe. "Tara este inca insolvabila", afirma economistul.

"Grecia va fi prima tara din zona euro care va parasi uniunea monetara, nu in acest an, dar poate pe parcursul anului urmator", a spus el.

De asemenea, Roubini vede putine semne incurajatoare in datele economice din SUA si China, in timp ce mentinerea situatiei conflictuale din Orientul Mijlociu va conduce la majorarea in continuare a pretului petrolului.

#piata capital, #bursa europa, #bursa valori, #grecia faliment, #grecia datorii, #obligatiuni guvern, #datorii stat , #Cotatii bursiere