Cote de lichiditate identice pentru DESIF 2 si DESIF 5

Joi, 14 Iunie 2007, ora 17:23
968 citiri

Preturile derivatelor pe actiuni au revenit ieri pe crestere, context in care au fost incheiate 4933 contracte futures si options din 925 tranzactii, cu o valoare de 16,63 milioane de lei. "Dupa o sedinta cu volume in urcare cum a fost cea de miercuri, revenirea preturilor pe traseu ascendent a coincis cu o diminuare a rulajului.Principala cauza a acestei evolutii ondulatorii a lichiditatii o constituie absenta unei directii clare de evolutie care ii face pe investitori sa se mentina pe pozitii de asteptare.

Aceste oscilatii au fost insa exploatate de investitorii intra-day care nu se dezmint si incearca sa exploateze orice oportunitate" a explicat Bogdan Ungureanu, broker la Interdealer Capital.

Interesanta a fost si de aceasta data evolutia numarului pozitiilor deschise care s-a apreciat usor.

Referitor la cotele de lichiditate inregistrate de activele suport, derivatele din sectorul SIF au monopolizat din nou atentia participantilor in piata. Daca in comentariul anterior remarcam alternanta periodica dintre DESIF 2 si DESIF 5 care isi impart primele doua pozitii in clasamentul de lichiditate, sedinta de ieri a prilejuit celor doua generarea uni volum de transfer egal raportat la toate cele patru scadente.

Cele doua active suport au fost preferate fiecare pentru 2294 contracte. Astfel diferentierea a fost facuta de totalurile pe fiecare scadenta.

Raportat la scadenta apropiata DESIF 2 au atins cel mai bun nivel de lichiditate cu 1896 contracte. DESIF 2 iunie au fost cotate la 3,155 lei/actiune, in urcare cu 4,25 bani. DESIF 5 iunie au atras 1501 contracte si au fost cotate la 3,5638 lei/actiune, pret in urcare cu 4,37 bani.

Derivatele pe actiunile SIF 5 s-au remarcat datorita lichiditatii mai bune pe scadentele mai indepartate, in comparatie cu DESIF 2. Prin urmare, in raport cu scadenta septembrie DESIF 5 au fost mai lichide atragand 521 contracte fata de 305 contracte DESIF 2.

Pentru ambele active suport mentionate preturile au crescut, DESIF 5 septembrie apreciindu-se cu 5,4 bani si ajungand la 3,799 lei/actiune iar DESIF 2 septembrie cu 6,89 bani, plus care a dus pretul de cotare la 3,329 lei/actiune.

Pentru scadenta de la sfarsitul anului tot DESIF 5 au fost mai lichide generand 260 contracte, rulajul DESIF 2 decembrie fiind de doar 84 contracte. DESIF 5 decembrie au fost cotate la 3,9925 lei/titlu, in urcare cu 3,24 bani iar DESIF 2 decembrie au inchis la 3,53 lei /titlu dupa o crestere de 3,05 bani.

Pe locul trei in topul zilei s-au plasat derivatele ce au ca active suport actiunile Broker Cluj, acestea confirmand evolutia buna din ultima vreme din perspectiva interesului generat in piata sibiana. DEBRK au fost cotate la 2,6001 lei/actiune pentru iunie, observandu-se o evolutie divergenta fata de directia zilei, soldata cu o depreciere de 1,99 bani.

Bloombiz