Criza petrolului bate la usa

Joi, 26 Martie 2009, ora 15:58
1237 citiri
Criza petrolului bate la usa

Criza financiara globala si prabusirea preturilor petrolului au franat investitii vitale in domeniul explorarii si productiei de resurse minerale si vor conduce, in curand, la un salt puternic al cotatiilor titeiului, potrivit unui consultant si finantator din sectorul energetic american.

Fondatorul bancii de investitii Simmons & Co, Matt Simmons, spune ca ritmul fundamental de scadere a rezervelor curente de petrol din zacamintele aflate in exploatare in intreaga lume este de 20% pe an si nu poate fi redus semnificativ decat prin investitii masive, potrivit Mediafax.

In contextul blocajului de pe pietele de credit si declinului preturilor petrolului cu 100 de dolari fata de maximele de la jumatatea anului trecut, companiile petroliere nu pot sustine nivelurile obisnuite de investitii, iar rezultatul acestei situatii este scaderea rapida a productiei, a afirmat specialistul in investitii energetice.

"Suntem la trei, sase, poate noua luni de un soc al preturilor. Nu vorbim de trei-cinci ani, ci de un moment mult mai apropiat", a aratat el intr-un interviu pentru Reuters.

Cotatiile internationale de referinta ale barilului de petrol au atins maxime istorice aproape de 150 de dolari pe baril in iulie 2008, insa au scazut puternic odata cu intrarea economiilor dezvoltate in recesiune si prabusirea cererii, tranzactionandu-se in prezent in jurul a 50 de dolari pe baril.

#criza financiara, #petrol, #baril, #pret, #piete de credit , #Cotatii