Criza "sugruma" moneda europeana. Vezi in ce directie o ia cursul euro

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 18:28
3037 citiri
Criza "sugruma" moneda europeana. Vezi in ce directie o ia cursul euro

Euro, dupa cea a ajuns la cel mai jos nivel fata de dolar din luna ianuarie, este pe cale sa-si continue trendul de depreciere intrucat invetsitorii isi pierd increderea in capacitatea liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor suverane.

"Valoarea monedei europene reflecta lipsa de incredere in liderii UE. Este, de asemenea, un semnal negativ cu previziuni sumbre in zona euro. Nu stiu ce fel de vesti proaste vom primi in 2012, insa cu siguranta vor exista", a declarat Neil Jones, directorul de vanzari al Mizuho Corporate Bank din Londra.

Stresul din sistemul financiar european impreuna cu o crestere economica lenta a determinat agentia de rating Standard&Poor's sa spun ape data de 5 decembrie ca marile economii Germania si Franta ar putea sa sufere o retrocedare a rating-ului AAA.

Agentia Fitch Ratings a scazut la "negativ" fata de "stabil" perspectiva ratingului pe termen lung al Frantei. De asemenea, agentia de rating a precizat ca ia in calcul reducerea ratingului datoriilor suverane pentru sase tari din Zona Euro: Spania, Italia, Belgia, Slovenia, Cipru si Irlanda.

Acest lucru inseamna ca ratingul tarilor aflate sub supraveghere poate fi redus pana la finele lunii ianuarie 2012, a explicat agentia, care a adaugat ca are in vedere o degradare cu doua trepte. Aceste tari erau plasate sub perspectiva negativa.

"Lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Factorii de decizie au dezbatut pozitiile fiscale si mai putin probleme care stau la baz crizei, respective lipsa cresterii economice. E ca si cum un doctor ar incerca sa trateze simptomele in loc sa trateze cauzele",a declarat Fredrick Nerbrand, director global de alocare a activelor de la HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea de piata.

Nerbrand a subliniat faptul ca pana in prezent a facut tot posibilul sa se fereasca de datoriile exprimate in euro.

Moneda euro s-a depreciat cu 2,54% fata de dolar saptamana trecuta, ajungand sub 1,30 dolari pentru prima data din luna ianuarie.

De asemenea, moneda nationala s-a depreciate fata de yenul japonez pentru a zecea saptamana la rand, ajungand la 101,47 yeni, in scadere cu 2,33% fata de 9 decembrie.

Cu toate pierderile inregistrate anul acesta, moneda euro s-a depreciate cu doar 1,27% in ultimele 12 luni fata de dolar.

Media cursului euro/dolar in 1999, cand a luat nastere moneda europeana, era de 1,2049 dolari, iar in timp a variat pana la 82,3 centi in octombrie 2000, ajungand la un nivel record de 1,6038 de dolari in iulie 2008.

Soarta euro depinde de deciziile liderilor europeni cu privire la acordul european si salvarea zonei euro. Economistii de la Barclays spun ca o noua recesiune europeana a inceput deja.

Astfel, potrivit expertilor, PIB-ul zonei euro se va contracta cu 1,4% in acest trimestru, ajungand pana la 0,6% in primele trei luni ale lui 2012 si va stagna in cel de-al doilea trimestru. Abia in al treilea trimestru din 2012, PIB-ul zonei euro ar putea intra pe o crestere "modesta".

In cursul zilei de luni, cursul leului s-a apreciat, moneda nationala fiind cotata de BNR la 4,31 lei pentru un euro, dupa ce vineri BNR afisase un curs de 4,34 lei/euro.

#valoarea euro, #curs euro dolar, #curs euro criza europa, #efecte curs euro, #curs leu euro, #depreciere moneda europeana , #Cotatii