Dolarul cade la un nivel minim al acestui an fata de euro si yen

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 18:18
990 citiri
Dolarul cade la un nivel minim al acestui an fata de euro si yen

Moneda americana s-a depreciat miercuri pana a cele mai scazute cotatii din acest an fata de euro si yen, in conditiile in care cresterile bursiere din ultimul timp a sporit cererea investitorilor pentru active cu randament mai mare, potrivit Bloomberg.

Euro a atins o cotatie maxima de 1,4586 dolari - cea mai inata cotatie din 18 decembrie 2008 -, fata de 1,4478 dolari marti seara, dupa care a pierdut usor teren, in timp ce yenul s-a apreciat cu 0,3%, pana la 92,09 yeni/dolar. Francul elvetian a atins fata de dolar cea mai inalta cotatie din 29 iulie 2008, de 1,0402 franci/dolar.

Lira sterlina s-a apreciat si ea, pana la un varf al ultimelor aproape trei saptamani, in conditiile in care increderea consumatorilor britanici a urcat la nivelul maxim a ultimului an.

"Dolarul este mijlocul prin care toata lumea isi finanteaza investitiile mai riscante. Se imprumuta in dolari pentru a investi in alte piete", a explicat Bilal Hafeez, seful pentru strategii pe piete valutare de la Deutsche Bank, citat de Bloomberg.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de sase valute principale, a cazut cu 0,6% pana la un minim din septembrie 2008, in conditiile in care dolarul a devenit cel mai ieftin mijloc de finantare pe piata din Londra in aceasta saptamana.

Unii analisti estimeaza, de altfel, ca yenul a fost inlocuit de dolar ca mijloc de finantare a tranzactiilor speculative de tip carry trades, care presupun finantarea intr-o moneda cu randament mic pentru a investi in valute mai performante. In aceste conditii, yenul are potential de apreciere in urmatoarele luni atat fata de dolar, cat si fata de monedele europene, sustin analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dolar, #yen, #euro, #cotatii , #Cotatii