Dolarul si yenul, castigatorii crizei. Vezi unde stau ascunse riscurile valutare in 2012

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:05
5627 citiri
Dolarul si yenul, castigatorii crizei. Vezi unde stau ascunse riscurile valutare in 2012

Incertitudinea economica care planeaza deasupra Europei si care ameninta ca se va raspandi in intreaga lume schimba raporturile de valoare intre monedele nationale. In umatorul an, moneda euro isi va pierde brusc valoarea pe fondul recesiunii europene, iar investitorii vor pune in balanta yenul japonez si dolarul american.

Analistii Morgan Stanley iti spun la ce sa te astepti in 2012 de la monedele nationale si care vor fi cele mai sigure valute in care vei putea investi.

Dolarul american

Analistii de la Morgan Stanley se asteapta ca dolarul sa se aprecieze in 2012 fata de toate monedele G10 cu exceptia yenului japonez, care ramane cel mai bun refugiu.

Singurul impediment pentru cresterea puterii dolarului va fi probabil o noua runda QE, asteptata pana la jumatatea anului 2012, insa cu un efect limitat.

Euro

Criza va insoti moneda europeana si in anul 2012.

Temerile la nivel mondial vor agrava presiunea asupra monedei euroene, iar lipsa de crestere economica va inrautati situatia pentru institutiile financiare din zona euro.

Yenul japonez

Ca si dolarul american, analistii se asteapta ca yenul sa se aprecieze ca o moneda sigura de refugiu.

"Intr-o lume de rascumparare a datoriilor si de incertitudine, yenul japonez, cu al sau excedent de cont curent consistent inca din 1998, ar trebui sa beneficieze de fluxurile de repatriere. Acest lucru va dura pana in 2013", se arata in raportul institutiei americane.

Chiar si interventia Bancii Japoniei, singura amenintare reala la adresa yenului, nu va putea impacta pe termen lung puterea monedei.

Lira sterlina

Datoria publica mare impreuna cu lipsa de incredere a consumatorilor par a fi perspective negre pentru lira sterlina, in ciuda angajamentului de austeritate facut de ministru de finante George Osborne.

Francul elvetian

Analistii spun ca francul elvetian va fi la loc sigur in ciuda interventiilor Bancii Centrale menite sa opreasca evaluarea monedei.

Masura adoptata de Banca Elvetiei va pastra valoarea monedei in echilibru pana la sfarsitul anului, insa angajametul facut de institutia elvetiana nu va putea ramane in vigoare pana anul viitor.

Avand in vedere ca Europa se afla in imposibilitatea de a face fata crizei, puterea se va intoarce catre franc.

Coroana suedeza

Excedentul de cont curent al Suediei si pozitia fiscala sanatoasa au fost remize pentru investitori, insa analistii Morgan Stanley nu sunt convinsi ca acest trend va continua.

Perspectivele lor negative pentru economia suedeza, profund afectata de criza europeanaarata o mai putina lichiditate in sistemul financiar suedez.

Acestia se asteapta sa vada de asemenea un comert mai slab la inceputul noului an.

Dolarul Canadian

Ca si economia canadiana, acesta este una din cele mai expuse monede la ciclul de crestere de la nivel mondial datorita importantei marfurilor. Analistii se asteapta ca dolarul Canadian sa creasca usor la anul, insa nu suficient pentru a depasi dolarul american.

In opinia analistilor de la Morgan Stanley, pe parcursul anului 2012, dolarul canadian se va scufunda din cauza crizei europene.

Dolarul australian

Temerile din zona asiatica vor avea un impact puternic asupra dolarului australian. Puterea monedei depinde in mare masura de "aterizarea" Chinei.

Analistii Morgan Stanley estimeaza o aterizare usoara. In ultimii ani, dolarul australian s-a consolidat datorita preturilor marfurilor, insa incetinirea globala a cererii pentru fier si carbune va inversa aceasta tendinta.

Realul brazilian

Moneda este strans legata atat de produsele de baza cat si de apetitul global pentru risc, de aceea ar putea fi extrem de volatile in anul care vine. Cu toate acestea, analistii cosidera ca lichiditatea buna a realului il face un candidat ideal pentru postul de "moneda-umbrela pe timp de furtuna".

Criza din Europa va impacta pe termen scurt valoarea realului, insa marfurile si "debarcarea" chineza vor avea un impact mai mare pe termen lung.

Peso mexican

Analistii Morgan Stanley au pariat pe peso-ul mexican in ciuda predictiilor de "slabiciune" din partea Europei, care vor continua pana la sfarsitul primului trimestru din 2012.

Datele pozitive din SUA si lipsa de interventie a Bancii Centrale de a cumpara dolari pentru a apara peso va genera tendinte de crestere. Pe termen lung, peso-ul Mexican va fi un "performer" de top in regiune.

Peso argentinian

Guvernul argentinian continua sa se lupte cu un echilibru intre devalorizarea monedei si inflatia care a ajuns la 25%. Cu toate acestea, deprecierea ar putea scapa cu usurinta de sub control.

In comparatie cu alte valute din America Latina pe care analistii le considera castigatoare, peso-ul argentinian va fi o moneda slaba in 2012.

Lira turceasca

Analistii se asteapta ca lira turceasca sa depaseasca majoritatea monedelor din pietele emergente din Europa Centrala si Orientul Mijlociu, in primul rand fiindca Banca Centrala a Turciei va continua sa protejeze moneda impotriva atacurilor speculative.

In plus, scaderea cererii pe pietele interne si scaderea pretului petrolului reduc deficitul de cont curent al tarii, iar expunerea minima la criza din zona euro s-ar putea dovedi o masura extrem de pozitiva pentru lira turceasca pe termen lung.

Cu toate ca analistii Morgan Stanley prevad un declin al monedei turcesti la inceputul anului, acestia sunt optimisti in privinta monedei in raport cu concurentii regionali pe termen lung.

Rubla ruseasca

Economistii considera rubla un "performer" puternic in 2012, sugerand ca investitorii vor incepe un schimb euro/rubla. Economia Rusiei va creste mai repede decat toate celelalte din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si economiile din Africa in 2012.

Cel mai mare motiv pentru care analistii prevad o intarire a monedei ruse este politica Bancii Centrale, care isi propune relaxarea ratei de schimb monetare in anul care urmeaza.

Forint

Moneda Ungariei nu se va deprecia pe cat de puternic se asteapta investitorii. Semnele ca Ungaria va ajunge la o acord cu FMI, in ciuda dezaprobarii politice sugereaza ca moneda ar putea evita riscurile la care este expusa.

Cu toate acestea, economistii nu cred in puterea forintul anul viitor, de aceea moneda Ungariei nu se inscribe printre castigatorii din 2012.

#risc valutar 2012, #curs valutar euro dolar, #curs valutar yen, #curs valutar dolar, #criza europa depreciere euro, #monede refugiu 2012, #monede stabile 2012 , #Cotatii