Euro s-a depreciat la un minim al ultimei luni fata de dolar

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 18:20
1210 citiri
Euro s-a depreciat la un minim al ultimei luni fata de dolar

Euro s-a depreciat pana la un minim al ultimelor patru saptamani fata de dolar, dupa statisticile economice slabe si estimarea ca Federal Reserve ar putea incheia curand ciclul de relaxare a politicii monetare ce au sustinut dolarul, scrie Reuters.Euro s-a depreciat cu 0,6% fata de dolar, pana la cotatia de 1,5559 dolari/euro, dupa ce a atins un minim al ultimelor patru saptamani, de 1,5542 dolari/euro. Euro s-a depreciat si fata de yen, cu 0,5%, pana la cotatia de 162,11 yeni/dolar.


Dolarul a stagnat fata de yen la cotatia de 104,10 yeni/dolar, iar moneda americana este pe cale de a inregistra cea mai buna evolutie din ultimii patru ani. Cifra de afaceri din tranzactionarea asiatica a fost foarte scazuta, deoarece piata din Tokyo a fost inchisa din cauza unei sarbatori.


Increderea consumatorilor francezi a cazut pana la un minim nemaiatins din 1987 dupa ce a inceput publicarea statisticilor economice, consolidand parerea ca economia zonei euro si, prin extensie, politica Bancii Centrale Europene (BCE), nu sunt scutite de problemele care au adus economia Statelor Unite in pragul recesiunii.


Vanzarile cu amanuntul din Spania au scazut cu un record de 5,5% in martie, in timp ce inflatia din Germania a inselat asteptarile analistilor, in contextul in care rata anuala a indicelui preturilor de consum s-a temperat accentuat.


Pe de alta parte, desi majoritatea jucatorilor de pe piete se asteapta ca Federal Reserve (Fed) sa coboare dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza pana la 2%, se accentueaza speculatiile potrivit carora o decizie de miercuri de relaxare a politicii monetare a sistemului american de banci centrale ar putea marca un sfarsit al campaniei de relaxare a politicii monetare a Fed.


"Jucatorii de pe piete mizeaza pe o declaratie mai degraba radicala a autoritatilor de politica monetara din Statele Unite, in sensul in care acestia se pregatesc de o pauza, in contextul in care am asistat la o temperare a inflatiei din Germania", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la banca elvetiana UBS, Geoffrey Yu.


"Dat fiind faptul ca Germania este in continuare motorul cresterii economice din zona euro, daca presiunile preturilor se tempereaza in aceasta tara, e posibil ca acestea sa se accentueze altundeva, ceea ce va da BCE posibilitatea de a fi lua decizii de politica monetara mai putin agresive in viitor", a adaugat Yu.


Unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, Nout Wellnick, a precizat ca temperarea inflatiei in Germania nu este un motiv pentru schimbarea politicii monetare a BCE, dar comentariile sale nu au schimbat tendinta de depreciere a monedei unice europene. Dobanda de politica monetara a BCE se afla in prezent la un nivel de 4%.


Nervozitatea creata de criza creditelor a continuat in Europa, dupa ce Deutsche Bank a publicat primele sale pierderi trimestriale din ultimii patru ani, ceea ce a determinat reprezentantii bancii sa dezvaluie noi deprecieri de active, de 2,7 miliarde euro.