Evolutiile pietelor externe de capital

Luni, 19 Iunie 2006, ora 12:26
1055 citiri

In perioada 8 - 15 iunie pe pietele de capital din Europa de Est s-a inregistrat o noua scadere generala de amploare si o usoara tendinta de revenire (in special pe finalul saptamanii) pe pietele consacrate din Europa de Vest si SUA.Principala cauza de scadere au constituit-o previziunile pesimiste in ceea ce priveste rata dobanzii din SUA (care se asteapta sa inregistreze cea de-a 17 crestere consecutiva) dar si temerile privind o scadere a puterii de cumparare care va determina diminuarea nivelului vanzarilor.

Dupa scaderea ampla de saptamana trecuta, pe pietele europene s-a manifestat o oarecare revenire de ansamblu. Inceputul saptamanii a adus insa o scadere destul de puternica, ca urmarea a temerilor legate de o posibila noua majorarea a ratei dobanzii in SUA pentru ca mai apoi cotatiile joase sa devina tentate pentru investitori, astfel ca presiunea cumparatorilor s-a intensificat. Cea mai buna performanta a fost reusita de FTSE 100 care a crescut cu circa un procent in vreme ce DAX si CAC 40 s-au apreciat cu circa 0,7-0,8%.

Pe piata din SUA evolutia din aceasta saptamana a fost destul de linistita. Aceasta este confirmata de volatilitatea foarte redusa a celor 3 indici reprezentativi monitorizati care au variat fata de valorile precedente cu mai putin de un procent.

Evolutia indicilor asiatici, Nikkei 225 si Hang Seng, a fost din nou una negativa dar de dimensiuni mai reduse comparativ cu saptamana precedenta. Cel mai afectat a fost din nou cel

nipon Nikkei 225 care a pierdut 1,11% fata de doar 0,10% cat totalizeaza deprecierea indicelui Hang Seng. De mentionat este si faptul ca in in sedinta de marti indicele japonez si cel australian S&P/ASX 200 au suferit cele mai severe scaderi din septembrie 2001 pe fondul ingrijorarilor cu privire la cresterea inflatiei.

Inceputul saptamanii pe pietele din Europa Centrala si de Est a fost dominat de o panica generala si de o presiune puternica a vanzatorilor. Treptat insa pe final bursele au dat oarecare semne de revenire, mai cu seama ca au existat mai multe opinii ale analistilor care indemnau investitorii sa profite de cotatiile reduse din piata. Per ansamblu insa indicele maghiar si cel din Polonia (cu mentiunea ca valoarea data este din 14 iunie) au pierdut peste 7 procente in vreme ce cel din Cehia a castigat 2,19%.

KTD Invest S.A.

Splaiul Unirii nr.10, bloc B5, scara 1, etaj 3, apt. 8, sector 4, Bucuresti

tel / fax 021 - 319.64.10