Pretul aurului a stagnat, dar trendul general este de scumpire

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 15:17
1129 citiri
Pretul aurului a stagnat, dar trendul general este de scumpire

Pretul aurului a stagnat, miercuri, dupa ce si-a temperat castigurile, in contextul in care dolarul s-a apreciat fata de euro, dar tendinta de scumpire a metalului galben se mentine pe termen lung, iar aurul ar putea atinge cotatia de 1.000 dolari/uncie, scrie Reuters. Cotatia spot a aurului a urcat pana la 968,50 dolari/uncie, ca urmare a cumpararii de catre speculatori, dupa care a scazut pana la 963,10/963,80 dolari/uncie, comparativ cu 963,20/964 dolari/uncie, nivel inregistrat marti la inchiderea sedintei de tranzactionare de pe piata new-yorkeza. Aurul s-a ieftinit marti cu aproape 2%, ca urmare a scaderii pretului petrolului.


Desi pretul aurului s-a mentinut sub cotatia record de luni, de 989,30 dolari/uncie, analistii spun ca metalul galben ar putea atinge un nivel de 1.000 dolari/uncie, in contextul in care pretul petrolului se mentine in apropierea recordului istoric, iar atractivitatea dolarului scade, ca urmare a asteptarilor privitoare la o noua coborare a dobanzii de politica monetara a Federal Reserve.


"Urmatoarea miscarea a aurului depinde de statisticile americane pentru piata muncii", a estimat un analist de la Standard Bank, Walter De Wet. "Daca acestea sunt sub asteptari, dolarul se va deprecia probabil, ceea ce va sustine cursul aurului", a mai spus De Wet.


"Pe termen lung, aurul se va scumpi. Cotatia de 1.000 dolari/uncie este un prag de rezistenta solid pe care aurul il poate depasi", a mai spus De Wet.


Dolarul s-a apreciat fata de euro si fata de un cos de valute, dar s-a mentinut in apropiere de niveluri minime record in asteptarea unor statistici pentru economia americana.


Daca statisticile pentru sectorul serviciilor ce vor fi publicate miercuri si cele pentru piata muncii de vineri vor fi slabe, sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, ar putea avea argumente in plus pentru a cobori dobanda de politica monetara, ca sa sustina economia americana.


Deprecierea dolarului ieftineste aurul pentru posesorii altor valute si creste, adesea, cererea de lingouri. Metalul galben este considerat, totodata, si un factor de protectie impotriva inflatiei induse de scumpirea petrolului.