Aurul si petrolul la noi topuri notabile

Marti, 25 Septembrie 2007, ora 15:30
1216 citiri

La mijlocul lunii iulie era interesant de observat o lipsa a corelatiei intre performanta de pret a aurului - absolut modesta la acel timp - si un fenomen care a inceput sa se contureze cu adevarat la inceputul lunii iunie, si anume o crestere a dobanzilor atasate notelor de trezorerie americane.

Aceasta desincronizare era cel putin intriganta - intrucat o crestere a dobanzilor exprimate liber prin forta cererii si ofertei pietelor (globale deja, nu doar americane) ar putea presupune asteptari inflationiste - caz in care pretul aurului si argintului ar fi trebuit sa inregistreze cresteri remarcabile, cu atat mai mult cu cat dolarul american parea ca se dezintegreaza in pietele forex.

Multe date s-au schimbat de la acel moment.

In 19 iulie, principalii indici americani de actiuni au descoperit un top important. Randamentele notelor de trezorerie americane s-au prabusit pe parcursul manifestului de panica globala din iulie - august, in timp ce dobanzile la care se imprumuta bancile intre ele pe termen scurt in valutele principale au crescut la niveluri record pentru multi ani, chiar decade.

Scenariul unei corectii pozitive a dolarului american nu s-a validat inca. Cel mai recent nivel maxim al pretului aurului spot este de asemenea cel mai important al ultimilor 27 de ani. Topul absolut - $850 - a fost atins in ianuarie 1980, dupa una din cele mai remarcabile evolutii parabolice a unei piete financiare majore.

Pretul petrolului - care se deprecia cand pietele de actiuni se apropiau de un colaps - a urcat recent si chiar a depasit $80, fapt care totodata a creat justificarea perfecta pentru pozitionarea pietei aurului la un nou top al ultimilor 27 de ani, si a dolarului canadian la cel mai inalt nivel contra dolarului american din ultimele 3 decade.

Bloombiz

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.