Ore critice pentru cursul AUD/NZD

Marti, 22 Iulie 2008, ora 12:38
1801 citiri
Ore critice pentru cursul AUD/NZD

In raportul zilnic de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD joi 10 iulie ilustram perceptia unor presiuni de cumparare intacte asupra dolarului australian in fata monedei neo-zeelandeze. Ieri am revizitat perceptia de mai sus, sustinand ca exista in continuare o buna sansa ca traiectoria cursului AUD/NZD sa ramana ascendenta.

Datele privind dinamica preturilor la nivelul consumatorilor in Noua Zeelanda in trimestrul al 2-lea al acestui an - publicate marti 15 iulie - au indicat accelerarea presiunilor inflationiste.

Aceasta categorie de preturi a avansat peste asteptari, cu 1.6% fata de trimestrul precedent (cea mai notabila rata de crestere din ultimii 18 ani) si cu 4% anualizat (nivel depasit ultima data in trimestrul al 2-lea al anului 1995) - comparativ cu cifrele de inflatie aferente primului trimestru, de 0.7% si respectiv 3.4%.


Imediat dupa publicarea datelor de mai sus privind inflatia la nivelul consumatorilor neo-zeelandezi, dolarul australian a fost vandut in fata monedei neo-zeelandeze - dar cumparatorii au revenit treptat in a doua parte a saptamanii trecute.


A fost randul zilei de ieri sa aduca un nou test pentru pozitiile long instalate pe cursul AUD/NZD - prin anuntarea datelor privind inflatia la nivelul producatorilor australieni aferente trimestrului al 2-lea. Cifrele publicate, insa, au sosit sub estimarile initiale: astfel, preturile la nivelul producatorilor australieni au avansat cu 1% fata de trimestrul precedent (cand crescusera cu 1.9%) si cu 4.7% anualizat (comparativ cu o crestere de 4.8% inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut).


De aceasta data, insa, dolarul australian a ramas pe agenda cumparatorilor in fata monedei neo-zeelandeze - cursul spot forex AUD/NZD atingand ieri un nou maxim multi-anual la aproape 1.2850.

Urmatorul moment fundamental critic vizavi de evolutia dolarului australian - in fata monedei neo-zeelandeze dar si a altor valute majore - il vor reprezenta datele privind inflatia la nivelul consumatorilor australieni aferente trimestrului al 2-lea, care vor fi anuntate maine dimineata (ora 04:30).

Inflatia 'ar putea sa creasca in continuare, inainte de a se modera' - a apreciat pe 16 iulie guvernatorul bancii centrale a Australiei, Glenn Stevens.


Critic pentru evolutia cursului AUD/NZD va fi si anuntul de politica monetara al bancii centrale a Noii Zeelande de joi (ora 00:00). Consensul se concentreaza pe mentinerea si de aceasta data a ratei cheie a dobanzii la nivelul record de 8.25% - masura decisa de altfel la ultimele 7 sedinte consecutive. Cea mai recenta ajustare a dobanzii cheie s-a produs anul trecut pe 26 iulie, in directia unei majorari de 25 bps.


Raportul amanuntit al celei mai recente sedinte de politica monetara a bancii centrale a Australiei (1 iulie) - publicat marti 15 iulie - mentioneaza ca 'n-a fost observata o modificare substantiala a perspectivelor inflatiei'. Pe 1 iulie, banca centrala a Australiei a decis sa mentina pentru a 4-a luna consecutiva rata cheie a dobanzii la 7.25%, cel mai mare nivel al ultimilor 12 ani.


Pe de alta parte, comunicatul care a insotit cel mai recent anunt de politica monetara al bancii centrale a Noii Zeelande din 5 iunie - si care poate justifica in buna masura deprecierea ulterioara a propriei monede - a fost o lovitura puternica pentru asteptari privind o noua majorare a dobanzii cheie. 'Perspectivele economice sunt la acest moment mai modeste decat cele apreciate in comunicatul precedent.

Prognozam acum o crestere modesta a produsului intern brut pe parcursul anului 2008 si doar un usor reviriment ulterior (…). (…) banca centrala va continua sa se concentreze in mod particular asupra inflatiei pe termen mediu. In conditiile in care economia evolueaza in linia asteptarilor noastre, vom fi in pozitia de a reduce rata cheie a dobanzii pe parcursul acestui an, ceea ce inseamna mai devreme decat am estimat anterior'.


Mihai Nichisoiu, Vanguard