Rezervele Federale decid din nou

Marti, 30 Octombrie 2007, ora 16:31
1211 citiri

Avem in fata una dintre cele mai interesante saptamani ale acestui an - considerand o miriada de premize fundamentale si tehnice extreme atasate pietelor globale importante.

Pietele de actiuni americane par a se fi stabilizat, cel putin temporar - chiar daca pretul petrolului afiseaza aproape zilnic noi maxime istorice, iar dolarul american continua sa se deprecieze notabil in majoritatea pietelor forex. Cele mai importante date economice programate ale acestei saptamani vin din SUA, si se refera la decizia de politica monetara a Rezervelor Federale de miercuri, 31 octombrie, si raportul angajarilor care va fi publicat vineri, 2 noiembrie.

Prima stire importanta a saptamanii a fost publicata azi dimineata - si se refera la balanta comerciala a Noii Zeelande aferenta lunii septembrie. Aceasta a notat un deficit de -544.0 milioane, mai bun decat se estima initial - insa o cifra care teoretic ridica noi semne de intrebare asupra aprecierii recente a dolarului neo-zeelandez.

Principalul indice al bursei americane de actiuni, Dow Jones Industrial Average, s-a apreciat vineri cu 134.78 puncte (-0.99%), pana la 13806.70 - ignorand cresterea pretului petrolului si aparenta dezintegrare a dolarului american in pietele valutare.

Publicata vineri, valoarea finala a indicatorului increderii consumatorilor din SUA compilat de Universitatea din Michigan a scazut in octombrie pana la 80.9, un declin mai mare decat in estimarile initiale.

Yield-ul notelor de trezorerie americane pe 2 ani a coborat saptamana trecuta sub cel al notelor pe 10 ani, marind astfel diferentialul dintre cele doua dobanzi ale pietei. Este inca un semn al faptului ca asteptarile generale se concentreaza pe o pozitie ferma si o actiune radicala de politica monetara ale Rezervelor Federale la intalnirea programata pentru miercuri, 31 octombrie.
Pe fondul actualizarii pierderilor care pentru Merrill Lynch au transformat perioada iulie - septembrie in cel mai slab trimestru din istoria de peste 90 de ani a bancii americane, si al noilor date legate de piata imobiliara locala si aferente lunii septembrie, dobanda atasata notelor pe 2 ani a coborat saptamana trecuta pana la cel mai scazut nivel afisat din septembrie 2005.

Vineri dupa-amiaza, pietele futures americane apreciau ca exista 92% sanse ca la sedinta de politica monetara de miercuri 31 octombrie Rezervele Federale sa taie dobanda cheie cu 0.25%, si 8% sanse ca dobanda cheie sa fie redusa cu 0.50%. Posibilitatea ca Rezervele Federale sa mentina dobanda cheie la acelasi nivel de 4.75% nu este luata in consideratie.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.