Explozie de lichiditate pe piata derivatelor RON/EURO

Vineri, 14 Septembrie 2007, ora 17:15
1092 citiri

Desi ultima a saptamanii trecute, sedinta de tranzactionare de vineri a fost cea mai lichida, aducand, prin cresterea semnificativa a volumului, un suflu nou pietei derivatelor. Au fost incheiate 7478 contracte, nivelul fiind dublu in raport cu cel din ziua precedenta. in aceste conditii si valoarea echivalenta a crescut pana la nivelul de 29,3 milioane lei.

Cel mai important eveniment al sesiunii a fost insa "explozia" de lichiditate din piata derivatelor valutare, mai exact a raportului RON/EURO pe care investitorii au incheiat aproape 1000 contracte, reprezentand strategii echivalente a un milion euro. Scadenta apropiata a atras 56,15 % din volumul mentionat, restul de 48,85 % indreptandu-se catre decembrie.

De remarcat a fost si cresterea numarului de pozitii pe aceste derivate, lucru observat si de Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj care a declarat: "agitatia de pe piata valutara si miscarile mari inregistrate si-au facut simtita prezenta si pe bursa sibiana, intr-o singura zi numarul de pozitii ron/euro atat la scadenta apropiata cat si la cea din decembrie, crescand aproape dublu". Acest fapt a contribuit din plin la ascensiunea totalului general din piata futures pana la 72.522 pozitii.

Pentru finalul acestei luni moneda unica a fost tranzactionata la preturi intre un minim de 3,3499 si un maxim de 3,385 lei. Aprecierea de 5,25 bani a facut ca pentru septembrie aceasta sa inchida la maximul zilei. Pentru sfarsitul anului euro a variat intre 3,38 si 3,405 lei, fiind cotat la 3,39 lei, in urcare cu 2 bani. "Daca in acest moment exportatorii se vad momentan pusi la adapost, cei care se vad amenintati puternic sunt importatorii care urmeaza sa achite facturile intr-o moneda unica intarita aproape peste noapte. Tocmai de aceea se evidentiaza din nou strategiile de hedging valutar de pe piata sibiana care le ofera o protectie eficienta" a adaugat Coos.

In piata derivatelor pe actiuni DESIF 5 si DESIF 2 au monopolizat din nou atentia cu peste 3500 respectiv 2700 contracte. Preturile acestora au urmat un traseu descendent in raport cu toate scadentele tranzactionate. DESIF 5 septembrie au scazut cu 3,49 bani, valorand 4,295 lei/titlu iar DESIF 2 septembrie cu 2 bani ajungand la 3,51 lei/actiune.