Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

G8 ignora si de aceasta data dolarul american

G8 ignora si de aceasta data dolarul american
Pretul futures al petrolului cotat la New York, cu scadenta cea mai apropiata (august 2008), s-a depreciat ieri cu peste $5 pe baril (cel mai notabil declin al ultimelor aproape 4 luni) - pierzand aproape $9 in doar 2 zile. Vanzatorii au avut ieri initiativa si in alte piete de marfuri intens tranzactionate la nivel global.
Cel mai recent raport saptamanal de piete internationale - aparut ieri pe site-ul VANGUARD - reia o serie de premize fundamentale si speculative legate de piata petrolului.Astazi a luat sfarsit la Hokkaido (Japonia) intalnirea de 3 zile a liderilor G8 (forum international care cuprinde Statele Unite, Japonia, Germania, Italia, Regatul Unit, Franta, Canada si Rusia).Declaratia comuna emisa de catre G8 arata ca preturile in crestere ale alimentelor si petrolului sunt o 'provocare serioasa' la adresa economiei globale, sugerand totodata ca inflatia ramane o ingrijorare majora. 'Avem ingrijorari puternice in privinta cresterii dramatice a pretului petrolului', mentioneaza comunicatul G8.Declaratia G8 sustine de asemenea ca o serie de economii emergente cu excedente in crestere ale balantelor de cont curent trebuie sa permita monedelor proprii sa 'evolueze pentru ca ajustari necesare sa aiba loc', fara sa mentioneze insa vreo valuta in mod explicit.

Nu au fost facute referiri la adresa dolarului american - care a pierdut aproape 12% in fata yenului japonez si aproape 15% in fata monedei unice europene de la summit-ul G8 anterior desfasurat la inceputul lunii iunie a anului trecut la Heiligendamm (Germania).Datele privind exporturile nemtesti in luna mai - publicate in aceasta dimineata - au surprins cu valori inferioare asteptarilor. In aceeasi perioada, Germania a inregistrat o balanta comerciala pozitiva de 14.4 miliarde euro, fata de 18.8 miliarde euro in luna aprilie - dar discutam inca de un excedent chiar in conditiile aprecierii monedei unice europene din ultimele luni in fata dolarului american dar si a altor valute majore (pe parcursul ultimelor 12 luni, moneda unica europeana a castigat aproape 15% impotriva dolarului american, si aproape 18% in fata lirei sterline).In schimb, Regatul Unit a inregistrat in luna mai un deficit comercial in usoara crestere, de 4.2 miliarde lire sterline comparativ cu 4.1 miliarde lire sterline in aprilie. In acest caz discutam despre un deficit chiar daca pe parcursul ultimelor luni lira sterlina s-a depreciat considerabil in fata monedei unice europene si a yenului japonez, iar dinamica fata de dolarul american a ramas una neutra.Datele finale privind dinamica produsului intern brut al zonei euro in primele 3 luni ale anului curent, publicate astazi la pranz, au indicat o crestere de 0.7% fata de trimestrul anterior, si de 2.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cifrele au sosit marginal sub cele estimate initial pe 3 iunie.

Cifrele preliminare privind produsul intern brut al zonei euro pe parcursul celui de-al 2-lea trimestru al acestui an vor fi anuntate pe 14 august, urmand sa fie revizuite la randul lor pe 3 septembrie.Increderea consumatorilor britanici a inregistrat o noua scadere in luna iunie, conform Nationwide Building Society - unul dintre cei mai importanti operatori din piata britanica a ipotecilor.

Banca Angliei va face maine un nou anunt de politica monetara, vizavi de care consensul se concentreaza pe mentinerea dobanzii cheie la 5.00%, inca cel mai notabil nivel printre economiile care compun G7.Date compilate de catre Westpac Banking Corp. si publicate in aceasta dimineata au indicat ca increderea consumatorilor australieni a atins in iulie minimul ultimilor 16 ani. Cifrele privind dinamica pietei australiene a muncii pe parcursul lunii iunie vor fi anuntate maine dimineata.De-a lungul saptamanilor recente, evolutia dolarului australian in fata monedei americane a ramas indecisa. Un nou maxim al ultimilor 25 de ani a fost atins pe 30 iunie la aproape 0.97, dar cursul s-a retras imediat dupa anuntul de politica monetara din 1 iulie prin care banca centrala a Australiei a decis sa mentina pentru a 4-a luna consecutiva rata cheie a dobanzii la 7.25%, de altfel cel mai mare nivel al ultimilor 12 ani, chiar in conditiile in care presiunile inflationiste raman ingrijoratoare (raportul amanuntit al deciziei din 1 iulie va fi publicat saptamana viitoare, pe 15 iulie - in timp ce urmatorul anunt de politica monetara este programat pentru 5 august).Pana la acest moment, nici cumparatorii nici vanzatorii nu au castigat un control ferm - chiar daca in fata monedei americane, dintre valutele majore dolarul australian a avut pe parcursul celui de-al 2-lea trimestru al acestui an cea mai notabila performanta pozitiva, inregistrand o apreciere de aproape 5%.Masura performantei pietei australiene de actiuni, S&P/ASX 200 (StartradeXT: AUSSIE200 Index CFD), a pierdut aproape 21% doar de la inceputul acestui an - deprecierea notata fiind mai mare decat in cazul celor mai importanti indici compoziti ai burselor din Statele Unite, Regatul Unit sau Japonia.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1264 ori