Prognoze pesimiste: Pretul de 40 de dolari la baril nu va tine! Cand se va intoarce la 25 de dolari

Luni, 21 Martie 2016, ora 17:33
4756 citiri
Prognoze pesimiste: Pretul de 40 de dolari la baril nu va tine! Cand se va intoarce la 25 de dolari
Foto: Wikimedia

Recenta crestere a pretului la petrol nu va dura prea mult, anunta unul dintre investitorii americani specializati in piata de energie.

Intr-o interventie la CNBC, John Kilduff, fondatorul Again Capital, considera ca pretul de 40 de dolari/baril nu are sanse sa reziste prea mult, o noua scadere a acestuia fiind asteptata in perioada urmatoare.

Prinde zvonul, vinde vestea!

Indicele WTI al petrolului de pe piata americana a inregistrat saptamana trecuta a cincea runda consecutiva de apreciere, crescand cu 2,44% pe fondul speculatiilor privind acordul de inghetare a productie ce ar urma sa fie discutat in cadrul reuniunii de urgenta a statelor membre OPEC cu alte tari producatoare, din luna aprilie.

Cu toate acestea, Kilduff nu da sanse de mentinere a cotatiei actuale nici in eventualitatea semnarii acordului de inghetare a productiei la nivelul actual.

"O sa fie ceva de genul: prinde zvonul, vinde vestea!, pe tema intalnirii lor de luna viitoare. Se va dovedi insa o dezamagire pentru actorii din piata", a comentat John Kilduff, convins ca, in contextul pastrarii productiei la actualul nivel si al lipsei de cerere pentru petrol, pretul barilului se va prabusi din nou.

Analistul a atras atentia asupra faptului ca inca din luna februarie, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali Al-Naimi, a anuntat ca tara sa nu are de gand sa reduca productia de petrol atata vreme cat nu are garantii ca si alte state vor proceda la fel.

In Iran, spre exemplu, petrolistii continua sa creasca cota de extractie dupa ce sanctiunile impuse Teheranului au fost ridicate in luna ianuarie.

"Iranul nu va accepta o inghetare a productiei decat in momentul in care ajunge la nivelul de dinainte de sanctiuni", apreciaza Kildoff.

Un moment important

Cu toate acestea, analistul considera ca intrunirea din aprilie ramane un moment semnificativ, in conditiile in care toti producatorii de petrol au beneficiat in ultimele saptamani de o crestere cu 50% a pretului petrolului numai pe baza speculatiilore ivite in piata referitoare la acest moment.

"Chiar si faptul ca accepta sa coopereze si la un nivel atat de redus ii va incita pe optimisti sa creasca pentru scurta vreme pretul pietei", sustine analistul american.

Din punctul sau de vedere, evolutia pozitiva a pretului la petrol va continua doar pentru o scurta perioada, dupa aprilie, barilul urmand sa atinga din nou o cotatie de 25 de dolari.

#pret petrol, #intalnire OPEC producatori petrol, #piata petrolului , #Futures