Bursa sud-coreeana a scazut semnificativ

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 08:35
1203 citiri
Bursa sud-coreeana a scazut semnificativ

Bursa sud-coreeana a scazut semnificativ luni, dupa ce Coreea de Nord a anuntat moartea liderului sau, Kim Jong-Il.

Indicele de referinta Kospi s-a depreciat cu pana la 4,9%, in timp ce moneda nationala, wonul, se indreapta spre cea mai mare scadere intr-o zi din ultimele doua luni.

In aceste conditii, banca nationala sud-coreeana va convoca o reniune de urgenta pentru a discuta impactul mortii fostului lider nord-coreean.

Analistii au explicat ca volatilitatea pietei va persista, pe fondul intrebarilor privind succesiunea. "Socul pietei este inevitabil pe termen scurt", a explicat Bae Sing-Young, de la Hyundai Securities. "Tinand cont de cazurile anterioare, estimez ca impactul va dura numai doua, pana la trei zile", a adaugat el.

Cu toate acestea, el a avertizat ca, daca procesul de succesiune pare imcomplet, volatilitatea va dura mai mult.

Desi in septembrie 2010, Kim l-a introdus pe fiul sau Kim Jong-un ca succesor, analistii spun ca ar putea urma o lupta pentru putere, ceea ce ar putea determina investitorii sa evite pietele riscante.

"Vedem mai multi oameni incercand sa fie putin mai precauti", a declarat Roger Tan de la SIAS Research, din Singapore.

"Acum exista un semn de intrebare privind cine ca prelua conducerea, iar pietele sunt ingrijorate ca ar putea fi instabilitate, o lupta pentru putere", a adaugat el.

Wonul sud-coreean s-a depreciat cu circa 1,8% dupa ce s-a aflat de moartea lui Kim Jong-II, iar pretul obligatiunilor tarii a scazut de asemenea, ceea ce creste costul imprumuturilor.

Si alte burse asiatice au scazut. Indicele japonez Nikkei 225 a pierdut 0,8%, iar indicele Hang Seng de pe bursa din Hong Kong s-a depreciat cu 2%, la fel ca Indicele Compozit de la Shanghai.

"Acesta este cu siguranta un factor negativ pentru piete, in conditiile in care nu exista informatii detaliate privind moartea sa", a declarat June Parl, de la Meritz Securities Seul. "Va duce la o scadere a burselor, in conditiile in care riscurile geopolitice cresc, iar investitorii straini si-ar putea retrage banii din Coreea de Sud", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa sud coreeana, #scadere bursa Asia, #moarte lider nord coreean, #deces Kim Jong , #Indicii bursieri