Bursele europene au deschis luni in scadere

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 11:11
1103 citiri
Bursele europene au deschis luni in scadere

Bursele europene au deschis luni in scadere, temerile privind situatia economica globala fiind accentuate de anuntarea mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il.

Temerile conform carora moartea liderului nord-coreean ar putea genera instabilitate in Asia de nord-est si pesimismul investitorilor accentuat de avertismentele Fitch, au determinat ca bursele europene sa deschida in scadere.

Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a coborat cu 0,4% pana la ora 8:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in scadere cu 0,5% din cauza zvonurilor privind iminenta reducerii ratingurior unor state.

Actiunile petroliere, care cresc puternic in perioade de expansiune economica, au inregistrat pierderi importante luni dimineata in Europa, indicele sectorului debutand in scadere cu 0,8%.

"E o piata a speculatorilor, nu se vad investitii pe termen lung, Cred ca urmeaza o saptamana slaba, cu volume foarte reduse. Toata lumea vorbeste despre situatia incerta din Coreea de Nord, iar Fitch a avut niste formulari destul de dure in comunicat (transmis vineri seara - n.r.). Se pare ca Europa nu va rezolva nimic pana cand nu se va regasi la marginea prapastiei", comenteaza un analist londonez.

Fitch a avertizat vineri ca ar putea retrograda Franta si alte sase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Belgia, deoarece considera ca adoptarea unei solutii comprehensive pentru criza datoriilor de stat a devenit "inaccesibila din punct de vedere tehnic si politic".

Bursele asiatice au coborat puternic luni, din cauza temerilor privind instabilitatea din Asia de nord-est in urma mortii liderului nord-coreean.

#burse europene scadere, #indice burse europene, #crestere actiuni petroliere , #Indicii bursieri