Bursele europene prind curaj dupa anuntul BCE: Cea mai mare crestere saptamanala din ultimele trei luni

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 15:10
1360 citiri
Bursele europene prind curaj dupa anuntul BCE: Cea mai mare crestere saptamanala din ultimele trei luni

Bursele europene au raportat cea mai mare crestere saptamanala din iunie dupa anuntul presedintelui Bancii Central Europene, Mario Dragi de a crea programul de achizitii de obligatiuni in incercarea de a recastiga controlul asupra ratelor dobanzilor si a stopa criza datoriilor suverane.

Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a crescut cu 2,3% la 272.30 saptamana trecuta, scrie Bloomberg.

Actiunile au urcat 16 procente de la cea mai mica valoare inregistrata pe 4 iunie, pe fondul speculatiilor potrivit carora bancile centrale din intreaga lume vor lua masuri suplimentare pentru a sprijini o redresare economica.

"A fost confirmat faptul ca Spania si Italia sunt prea mari pentru a esua si ca vom gasi toate resursele pentru a le mentine in viata. Am rezolvat problema care tinea de lipsa de lichiditate, dar, daca economia continua sa se inrautateasca, discutia despre solvabilitatea va veni rapid inapoi. Deci, este o veste foarte buna in termen scurt, dar inca mai exista un anumit risc pe termen mediu-lung".

Indicii de referinta nationala a crescut in toate cele 18 piete vest-europene in aceasta saptamana.

Actiunile Ashtead Group Plc (HTA), o companie din Marea Britanie care produce echipamente pentru inchiriat, au crescut la un nivel record dupa ce reprezentantii firmei au raportat venituri peste estimarile analistilor. De cealalta parte, actiunile Rhoen-Klinikum AG (RHK) s-au scufundat 23%.

Bursa de la Bucuresti urmeaza acelasi trend, BVB inchizand sesiunea de vineri cu un avans de 1,65%, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani, de 74,38 milioane lei (16,6 milioane euro).

Lichiditatea pe segmentul actuini a fost de 6,5 ori peste valoarea transferurilor de joi, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost sustinut, in proportie de 33%, de transferurile cu titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), in suma de 24,62 milioane lei (5,5 milioane euro).

#bursele europene, #burse crestere, #indici burse europene , #Indicii bursieri