Bursele mondiale scad pe fondul ingrijorarilor privind evolutia economiei mondiale

Luni, 25 Martie 2019, ora 16:17
2349 citiri
Bursele mondiale scad pe fondul ingrijorarilor privind evolutia economiei mondiale
Foto: CC0 Creative Commons

Bursele mondiale inregistrau luni scaderi importante, in urma degringoladei de vineri seara de pe Wall Street, afectate de ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei mondiale.

"Ingrijorarile legate de economia mondiala au revenit", a comentat Alan Skrainka, analist la Cornerstone Wealth Management. Aceasta fraza pare sa exprime intr-un mod concis sentimentul care predomina pe pietele bursiere, care au inregistrat luni scaderi semnificative, informeaza AFP.

Aceasta evolutie este cu atat mai neasteptata cu cat, pana vineri, tendinta de crestere inregistrata de indicii bursieri de la inceputul anului nu parea sa fie pusa sub semnul intrebarii nici de dosarul Brexit si nici de tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing.

La Tokyo, indicele Nikkei a terminat sedinta cu o cadere de 3,01%, in timp ce bursa de la Hong Kong a pierdut 2,03% iar cea de la Shanghai a inregistrat o scadere de 1,97%.

Bursele europene au urmat aceeasi tendinta, chiar daca pierderile lor au fost mai modeste, in jurul orei 9:15 GMT bursa de la Paris inregistra o scadere de 0,66%, in timp ce bursa de la Londra afisa o scadere de 0,47% iar cea de la Frankfurt un declin de 0,43%.

Vineri seara, toti cei trei indici principali de pe Wall Street au cunoscut cea mai proasta sedinta din acest an, indicele Nasdaq inregistrand o pierdere de 2,50%, in timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1,77% iar S&P 500 a pierdut 1,90%.

Motivul pare sa fi fost publicarea unor date statistice europene dezamagitoare, in special in Germania.

"Toate aceste date confirma ceea ce stiam deja: economia mondiala incetineste, dupa un deceniu de crestere alimentat de relaxarea monetara a marilor banci mondiale", a comentat Jeffrey Halley, analist la firma de brokeraj Oanda.

Decizia Rezervei Federale americane de a renunta sa mai majoreze in acest an dobanda de politica monetara, tinand cont de incetinirea economica, a generat si ea pesimism pe bursa. In plus, Banca centrala americana si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia primei economii mondiale, mizand pe un avans al PIB de 2,1% in acest an, fata de 2,3% cat estima in decembrie.

Luni, semnele de intrebare cu privire la riscul unei recesiuni americane au fost alimentare de publicarea unui studiu bazat pe un panel de 55 de economisti. Chiar daca riscurile unei recesiuni pana in 2020 raman slabe, trei sferturi din economistii intervievati si-au revizuit prognozele de crestere, mizand, in medie, pe o crestere a PIB-ul SUA de 2,4% in acest an, dupa un avans de 2,9% in 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere burse mondiale, #burse afectate economie mondiala , #Indicii bursieri