Dezastru in Grecia: Bancile elene au pierdut 64% din valoarea de piata

Joi, 06 August 2015, ora 10:18
4236 citiri
Dezastru in Grecia: Bancile elene au pierdut 64% din valoarea de piata
Foto: Wikimedia

Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.

In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.

La pamant

Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.

Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.

Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.

"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.

Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.

Cea mai mare pierdere

Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.

Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste declinul de 40 de procente survenit in timpul grevei generale din mai 2013.

Athex Composite este pe cale de a inregistra a doua cea mai proasta saptamana de tranzactionare, dupa prabusirea de 23% suferita in prima zi de la redeschiderea bursei.

"Pentru Grecia si bancile de aici, scenariul pe termen lung se arata destul de prapastios. Discutiile pentru reluarea programului de asistenta financiara nu au adus nimic nou.

Nu s-a efectuat nicio restructurare a datoriei si nu exista solutii reale pe termen lung. Pur si simplu se merge din inertie pe un trend descendent", arata Perry.

La unison

Niciuna dintre bancile elene nu a trecut cu bine peste "saptamana neagra" a redeschiderii bursei.

Piraeus Bank a inregistrat o scadere a valorii de piata de 66%, Alpha Bank- 65%, Eurobank-64% si Banca Nationala a Greciei (NBG) - 62%, fata de perioada de dinaintea impunerii controlului de capital in Grecia.

In ultimele luni, bancile din Grecia au supravietuit crizei doar prin linia de finantare asigurata de Banca Central Europeana in cadrul programului ELA.

Miercuri, 05 august, BCE a anuntat ca va creste plafonul programului de finantare a institutiilor de credit din Grecia pana la 90 de miliarde de euro.

Calculele facute de economistii Bancii Greciei si de oficialii guvernului arata ca pana la sfarsitul acestei luni, bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de 26 de miliarde de euro, ca urmare a retragerilor masive de capital inregistrate in primele sase luni ale anului.

Dupa redeschiderea bancilor, pe 20 iulie, grecii au redepus in conturile bancare aproximativ 1 miliard de euro.

#indici bursieri Atena, #valoare piata banci Grecia, #evolutie Bursa Atena, #lichidare actiuni banci , #Indicii bursieri