Euro scade, actiunile asiatice cresc

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 07:52
1204 citiri
Euro scade, actiunile asiatice cresc

Actiunile asiatice din sectorul metalelor industriale au luat avant pe fondul semnelor de crestere in economia globala si al strategiei restructurare privind criza datoriilor, anuntata de liderii europeni. In schimb, moneda euro a scazut pentru prima data in ultimele 5 zile.

Indexul MSCI Asia Pacific a urcat cu 2,1% in Tokio, cuprul, zincul si cositorul au crescut cu cel putin 1,3% pe piata londoneza.

Liderii europeni au definitivat planurile de sustinere a bancilor, duminica, la cel de-al 13 lea summit organizat pentru gestionarea crizei europene, din ultimele 21 de luni.

Rapoartele de duminica au aratat ca perspectivele pentru economia chineza sunt favorabile, in timp ce exporturile japoneze au crescut deja mai mult decat se astepta in septembrie, scrie Bloomberg.

In legatura cu acest fapt, Nader Naeimi, strateg la AMP Capital Investors a declarat ca asteptarile economice au scazut atat de mult in septembrie, ca orice semne de ameliorare a perspectivelor economice ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra pietei, pe termen scurt. EL a adaugat ca este incurajator faptul ca nu exista puncte de vedere ireconciliabile intre liderii europeni, dar s-a declarat dezamagit de lipsa unor anunturi concrete in weekend.

Japonia si China

Noua actiuni din componenta indicelui bursier MSCI Asia Pacific au crescut, iar indexul Nikkei 225 din Japonia a crescut cu 1,7% dupa ce ministerul de Finante a declarat ca exporturile au crescut cu 2,4% fata de anul trecut, estimarea medie a celor 26 de economisti intervievati de Bloomberg fiind de 1%.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 3,5%, dupa ce HSBC Holdings si Markit Economics au raportat, luni, un indice preliminar de 51,1 al managerilor de cumparare din China, cel mai mare indice inregistrat din ultimele 5 luni.

Indicele Cnooc a crescut cu 5,5% in Hong Kong, in timp ce Rio Tinto Group a luat un avant de 4,3% in Sydney. Actiunile Samsung au inregistrat o crestere de 5,2%, dupa anuntul de dublare a profiturilor in trimestrul al treilea.

PIB-ul SUA

Potrivit prognozei medii ale celor 68 de economisti intervievati de Bloomberg, cresterea PIB a SUA este estimata la 2,5%, dupa avansul de 1,3% din ultimele 3 luni. Comenzile pentru echipamente au crescut in septembrie, iar vanzarile de case noi s-au stabilizat, arata alte date facute publice saptamana trecuta.

Moneda euro a pierdut teren in fata a 14 din 16 cele mai activ tranzactionate monede, in perioada de dupa summit-ul european, unde liderii au discutat si despre consolidarea rolului Fondului European pentru Stabilitate Financiara. Liderii au exclus o restructurare fortata a datoriei Greciei, sustinand ca detinatorii de obligatiuni de stat trebuie sa accepte pierderile, pentru a ajuta la restabilirea finantelor tarii.

Bancile s-au oferit sa stearga 40% din datoria Greciei, in timp ce politicienii cer o reducere de minim 50% a datoriilor, scrie Reuters, citand un bancher anonim.

Dolarul taiwanez si won-ul sud-coreean

Won-ul s-a apeciat cu 0,8%, ajungand la 1,138 pe dolar, in timp ce dolarul taiwanez a crescut cu 0,6%. Datele arata ca productia industriala din Taiwan a crescut cu 6,1% in luna septembrie, comparativ cu cifrele inregistrate in aceeasi perioada a nului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie euro, #evolutie actiuni asiatice, #indici bursier , #Indicii bursieri