Martea neagra la burse: 20 dintre bogati lumii au pierdut 11,3 mld dolari

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 10:09
1712 citiri
Martea neagra la burse: 20 dintre bogati lumii au pierdut 11,3 mld dolari

Scaderea burselor inregistrata marti, pe fondul datelor macroeconomice slabe din Europa si al indoielilor legate de succesul restructurarii datoriei Greciei, i-a lovit puternic pe bogatii lumii. Astfel, numai intr-o singura zi, 20 dintre cei mai bogati oameni ai planetei au inregistrat o scadere a activelor lor de 11,3 miliarde de dolari.

Averea miliardarului american Warren Buffett a scazut cu 407,3 milioane de dolari, ajungand la 43,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Patrimoniul liderului mondial din industria siderurgica ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a diminuat cu 918 de milioane de dolari, adica 4%, ajungand la 22,3 miliarde de dolari. Ca urmare a acestei dinamici negative, Mittal a cazut marti din topul celor 20 cei mai bogati oameni ai lumii, situandu-se pe pozitia 21, conform unui clasament Bloomberg.

Doi magnati europeni, retailerii Bernard Arnault, proprietarul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A, si Amancio Ortega, detinatorul Inditex SA au pierdut impreuna 1,2 miliarde de dolari.

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a pierdut pe fondul declinului de marti al pietelor 805,4 milioane de dolari, astfel incat averea sa a ajuns la 61,3 miliarde de dolari.

In fine, averea fondatorilor Google Inc. Sergey Brin si Larry Page s-a redus cu 560 milioane de dolari, dupa ce pretul actiunilor Google a inregistrat o scadere de 1,5%.

Indicii bursieri din SUA au inregistrat marti pierderi intre 1,3-1,5%, in timp ce scaderea burselor europene a fost si mai substantiala, intre 1,8-3,6%. O astfel de dinamica negativa se explica prin apropierea zilei de 8 martie, termenul limita de depunere a cererilor de catre creditorii privati pentru participarea la programul voluntar de stergere a datoriei Greciei.

In cazul in care se vor inregistra mai putini participanti decat cei 75% dintre detinatorii de obligatiuni ale tarii, Grecia s-ar putea confrunta cu un faliment necontrolat, care, potrivit expertilor Institutului Internationale de Finante (IIF), ar putea sa produca pierderi zonei euro in valoare de 1 trilion de euro.

#Bursa pierderi bogati, #oameni de afaceri pierderi Bursa, #pierderi Bursa avere Gates, #rezultate Bursa averi miliardari , #Indicii bursieri