Rubla ruseasca, tot mai importanta pe piata valutara internationala

Luni, 12 Martie 2007, ora 08:00
1509 citiri

Rubla ruseasca, al carei curs de schimb a fost liberalizat in vara anului trecut, ocupa o pozitie tot mai importanta pe piata valutara mondiala, intrucat investitorii sunt atrasi de actiunile si obligatiunile de pe piata locala si de perspectivele aprecierii sustinute a monedei, transmite Reuters.

Platforma electronica de tranzactionare EBS a lansat, luna trecuta, operatiuni de schimb valutar dolar-rubla. Tot in luna februarie, Saxo Bank a introdus tranzactii dolar-rubla pentru micii investitori, iar Euroclear Bank, care efectueaza tranzactii in afara pietei valutare, a inceput sa accepte rubla ca instrument de plata.

"De la lansare am observat un interes pronuntat din partea mai multor investitori, atat din Rusia, cat si din strainatate. Situatia actuala este un semn bun pentru dezvoltarea viitoare a rublei in calitate de moneda utilizata in schimburile internationale", a declarat Darryl Hooker, responsabil pentru operatiunile desfasurate de EBS pe pietele emergente.

Cu toate ca Rusia a renuntat vara trecuta la restrictiile impuse miscarilor de capital, cursul de schimb al rublei nu a fost liberalizat complet, fiind controlat in continuare de autoritati prin utilizarea unui cos valutar format din dolar si euro. Ritmul inalt de dezvoltare economica, nivelul ridicat al inflatiei si veniturile din vanzarile de petrol rusesc si alte marfuri sunt argumente pentru aprecierea monedei nationale.

Interventiile bancii centrale mentin ritmul destul de scazut al aprecierii rublei, dar controlul exercitat de autoritati poate fi considerat favorabil pentru investitorii de pe pietele emergente, volatile, intrucat reprezinta un instrument de protectie fata de o posibila depreciere accentuata a monedei rusesti.

"Cursul rublei este fara indoiala administrat indeaproape. Dar cred ca aceasta situatie asigura gradul scazut de volatilitate a valutei rusesti fata de cosul valutar, ceea ce este important in contextul economic actual al deprecierii si variatiilor monedelor de pe pietele emergente", a afirmat Jon Harrison, analist in domeniul valutelor de pe pietele emergente la Dresdner Kleinwort.

Stabilitatea relativa a rublei s-a evidentiat saptamana trecuta, cand investitorii au vandut masiv valutele tarilor in curs de dezvoltare, ceea ce a condus la aprecierea dolarului american cu cinci procente fata de randul sud-african si cu patru procente in raport cu lira turceasca. Rubla s-a mentinut in acest timp la un nivel satisfacator si a incheiat chiar saptamana trecuta in usoara crestere fata de dolar.

Cu rezerve valutare si de aur in valoare de peste 300 de miliarde de dolari, pe locul trei in lume, Rusia isi poate permite sa ia masuri pentru atenuarea efectelor deprecierii rublei, in caz de necesitate.

"Inflatia si cresterea masei monetare reprezinta un motiv de ingrijorare, iar rubla ar putea fi cel mai eficient instrument la dispozitia bancii centrale pentru intarirea politicii monetare", apreciaza analistii Merrill Lynch.

Rulba s-ar putea aprecia la 25,78 unitati la un dolar pana la finele anului, arata rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters, in conditiile in care este cotata in prezent la circa 26,24 unitati la dolar.

Pietele de capital din Rusia se dezvolta intr-un ritm accelerat, iar indicii bursieri MICEX si RTS au incheiat anul 2006 in crestere cu aproape 70%, comparativ cu indicatorul FTSEurofirst 300, care a inregistrat anul trecut un avans de 16%.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)