Piata derivatelor pe marfuri ar putea fi operationala pana la finalul anului

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 15:55
1067 citiri
Piata derivatelor pe marfuri ar putea fi operationala pana la finalul anului

 

Bursa Romana de Marfuri (BRM) ar putea lansa piata derivatelor pe marfuri pana la sfarsitul acestui an si vrea totodata sa participe la constituirea unei case de brokeraj specializate in tranzactiile cu derivate, a declarat, pentru NewsIn, Septimiu Stoica, presedintele BRM.

"Speram ca pana la sfarsitul anului sa avem deja operationala o asemenea piata. Ea ar putea sa aiba primele operatiuni in cateva luni, dar sa devina cu adevarat lichida pana la sfarsitul anului", a spus Septimiu Stoica.

Potrivit planului de dezvoltare, BRM vizeaza implementarea tranzactiilor cu produse derivate pe marfuri, cu prioritate, intr-o prima faza, pe produse petroliere, energie electrica, metale si cereale.

"Formula pe care o avem in lucru in momentul de fata vizeaza lansarea de contracte derivate pe marfuri, probabil in parteneriat, dar care vor fi lucrate si girate de Bursa Romana de Marfuri", a explicat seful BRM.

BRM vrea o casa de brokeraj pentru tranzactiile pe piata derivatelor

"Estimam ca va exista un interes pentru tranzactionarea instrumentelor derivate, inclusiv de catre membrii BRM, si, ca urmare, ne-am gandit ca ar fi foarte util sa le punem la dispozitie serviciile unei societati de brokeraj specializate in aceste operatii, la constituirea careia sa participe si Bursa de Marfuri", precizeaza Septimiu Stoica.

Proiectul a fost avizat de actionarii BRM, care au aprobat in adunarea generala de marti participarea la capitalul social al unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF).

"Consiliul de administratie va cauta formula cea mai potrivita pentru acest proiect. Fie vom achizitiona actiunile unei societati de brokeraj deja functionala, ceea ce ar presupune operationalizarea societatii mai repede, fie vom constitui o societate de brokeraj noua si vom astepta autorizarea la CNVM, care ar putea dura cateva luni", a explicat Stoica.

"Vom gasi in perioada urmatoare solutia cea mai potrivita pentru crearea acestui brat pe piata derivatelor", a incheiat presedintele BRM.

Totodata, actionarii Bursei de Marfuri au aprobat marti majorarea capitalului social cu 3,64 milioane lei, prin aport in numerar.

Incepand cu anul 2000, Bursa Romana de Marfuri a infiintat un numar de 35 puncte de lucru in mai multe judete si intentioneaza, pe viitor, sa infiinteze noi terminale, pana la acoperirea tuturor judetelor tarii.

Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata in noiembrie 1992, care a dezvoltat mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe piata la disponibil (unde se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri) si piata licitatiilor (proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri si concesiuni).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#derivate, # marfuri, # bursa, # energie, # produse petroliere, # tranzactii , #Marfuri