Uleiul romanesc face dumping

Miercuri, 22 August 2007, ora 11:56
1243 citiri

Uleiul importat la noi din Romania costa mult mai putin decat cel bulgaresc, arata o verificare a "Sega". Uleiul de import costa saptamana trecuta 2,27 de leva pentru un litru, la Kaufland, fiind facut special pentru acest lant comercial.

Saptamana aceasta, pretul a crescut cu 2 stotinki, dar chiar si asa este cu circa 30 de stotinki mai ieftin decat productia firmelor bulgaresti. Cei de la Kaufland i-au avertizat insa pe consumatori ca pot cumpara cel mult 12 sticle de ulei.

In urma cu doua saptamani, dupa sedinta Comisiei Antispecula, s-a aratat ca uleiul bulgaresc pentru export are un pret mai mic decat cel oferit pe piata bulgareasca. Atunci, membrii comisiei au anuntat ca nu exista o logica de piata privind scumpirea semintelor oleaginoase, fiindca in lunile de vara inca se mai lucreaza cu materie prima de anul trecut. Strangerea recoltei de floarea soarelui a inceput in urma cu cateva zile, inca din primele zile de vanzare pretul devenind de doua ori mai mare decat cel de anul trecut din aceasta perioada.

O analiza a Comisiei de stat pentru bursele de marfuri si targuri de anul trecut arata ca un litru de ulei costa la piata cu 13 stotinki mai mult decat saptamana trecuta.

Intr-o saptamana, rosiile din Polonia s-au scumpit cu 26,1%, iar un kilogram se vinde cu 1,50 de leva, mai apreciaza comisia. Cele de sera se vand, de asemenea, cu 15, 8% mai mult, ajungand pana la 1, 69 de leva. Castravetii s-au scumpit cu 11%, iar in piete un kilogram costa 1,80 de leva.

De la inceputul lunii iunie pana in prezent, uleiul s-a scumpit cu un procent record - 70% -, ceea ce reprezinta o crestere nemaiintalnita pana acum pentru conditiile de pe piata din Bulgaria, au anuntat comerciantii de la cea mai mare piata de marfuri - "Slatina - Bulgarplod". In opinia acestora, preturile pentru uleiul rafinat vor continua sa creasca si, foarte curand, vom incepe sa importam din Moldova, Grecia sau Spania.

Acest lucru se datoreaza deficitului de floarea soarelui, pe care rafinariile il asteapta vara aceasta.

Primele tranzactii cu seminte de floarea soarelui din noua recolta au inceput in urma cu cateva zile cu oferte de aproape doua ori mai mari decat era de asteptat. In loc de 320 de leva pe tona (pretul la care au avut loc tranzactiile cu semintele anul trecut), achizitionarea se face cu preturi ce variaza intre 550 si 670 de leva pe tona, a anuntat Asociatia Satului bulgar. O problema serioasa este si cea legata de calitatea palariei de floarea soarelui, care este arsa aproape in totalitate din cauza verii secetoase, iar pentru a obtine un ulei bun, rafinariile vor trebui sa-si majoreze cheltuielile de productie, au explicat expertii.

In prezent, un litru de ulei se vinde en gros cu preturi ce variaza intre 2,20 si 2,50 de leva. Conform previziunilor, preturile vor ajunge la 3,50 de leva pentru sticla de un litru, insa expertii pietei sustin ca o asemenea crestere va fi suportata cu greu de catre consumatorul bulgar. In opinia lor, preturile se vor linisti imediat ce va incepe importul din Moldova si Ucraina.

In unele state europene, uleiul rafinat se vinde cu sub 2,50 de leva pe litru, de aceea sunt posibile livrari din Grecia, chiar din Spania sau Portugalia. Doar in urma cu o luna, unele lanturi comerciale au importat ulei din Romania la pretul de 1,80 de leva pe litru, iar acest lucru a normalizat preturile, au explicat expertii.
Recent, ministrul adjunct al agriculturii, Svetla Bachvarova, a anuntat ca vor avea loc negocieri cu guvernul Ucrainei pentru a se importa porumb din rezerva lor de stat. Pana la sfarsitul lunii august, statul de la malul Marii Negre a interzis exportul de cereale si, daca acesta situatie va continua, se poate miza pe un import mai ieftin, considera specialisti in domeniu.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.