Autoritatile italiene au initiat procesul de privatizare a Alitalia

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:09
817 citiri

Trezoreria italiana a inceput, vineri, procesul de vanzare a unei participatii de cel putin 30,1% la compania de stat Alitalia, in speranta ca investitorii privati vor fi capabili sa tranforme grupul de tranport aerian intr-o firma profitabila, transmite Reuters.

Grupurile interesate pot depune oferte pana la 29 ianuarie 2007, pentru un pachet de 30,1-49,9% din actiuni, se arata intr-un comunicat al Trezoreriei.

Cumparatorii potentiali trebuie sa dispuna de un capital minim de 100 milioane de euro, sa pastreze o participatie de minim 30,1% la Alitalia, pana la indeplinirea obiectivelor stabilite si sa mentina "identitatea nationala" a companiei, potrivit temenilor procesului de ofertare.

In baza legilor italiene, un cumparator care preia peste 30% din titlurile unei companii trebuie sa lanseze o oferta publica pentru restul actiunilor.

In cazul unui esec, autoritatile vor lansa o oferta publica pentru actiunile Alitalia sau vor realiza un achimb de actiuni, pentru a privatiza compania, se mai spune in comunicat.

Trezoreria italiana detine obligatiuni convertibile ale Alitalia, cu scadenta in anul 2010, in valoare nominala de circa 450 milioane de euro.

Criteriile principale de selectie ale castigatorului sunt oferta financiara si planul industrial propus pentru dezvoltarea si relansarea Alitalia, companie cu o capitalizare de piata de 1,37 miliarde de euro.

Pierderile nete ale Alitalia sunt estimate la 300 milioane de euro pentru acest an, comparativ cu 167,6 milioane de euro in anul 2005. Firma nu a mai consemnat profit, incepand cu anul 2002.

Ministrul Economiei, Tommaso Padoa-Schioppa, a declarat, la inceputul lunii decembrie, ca autoritatile urmaresc sa finalizeze privatizarea Alitalia in urmatoarele cinci luni.

Analistii au speculat ca grupurile concurente Air One si Air-France KLM ar putea depune oferte pentru firma italiana.


Bloombiz
(Sursa: Mediafax)