BNP Paribas isi indeamna investitorii sa cumpere obligatiuni romanesti. Romanii spun ca au ratat startul

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:56
2268 citiri
BNP Paribas isi indeamna investitorii sa cumpere obligatiuni romanesti. Romanii spun ca au ratat startul

Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas recomanda investitorilor sa cumpere obligatiuni ale Romaniei cu scandenta in aprilie 2020, considerand ca imbunatatirea lichiditatilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pietei romanesti de obligatiuni. Totusi, analistii romani spun ca

"Imbunatatirea recenta a lichiditatilor interbancare poate avea un impact pozitiv asupra pietei obligatiunilor romanesti, in urmatoarele saptamani", considera BNP Paribas, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Potrivit bancii, profilul de credit al Romaniei s-a imbunatatit, fapt care trebuie sa fie recunoscut de agentiile de rating.

"Momentul este incert, dar vedem potentialul unei imbunatatiri" a calificativului de tara, arata BNP Paribas.

Banca franceza considera astfel ca investitorii ar trebui sa cumpere obligatiuni cu maturitate in aprilie 2020, la o licitatie care va fi organizata saptamana viitoare.BNP Paribas recomanda si achizitia de obligatiuni cu scandenta in 2017.

Ionut Dumitru: Trendul de castig cu titlurile romanesti s-a materializat deja

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania spune ca recomandarea analistilor de BNP Paribas vine prea tarziu. Titlurile de stat sunt inca o investitie profitabila, insa daca ar fi cumparat obligatiuni romanesti la inceputul anului ar fi avut un randament mai bun.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania

"Daca faceau recomandarea aceasta la sfarsitul anului trecut, dupa alegeri era intr-adevar o recomandare de valoare. In momentul acesta foarte multi straini au cumparat deja obligatiuni romanesti. S-au cumparat in valoare de 3 miliarde de euro de la sfarsitul anului trecut pana acum. La momentul acesta este cam tarziu sa mai cumperi titluri romanesti. Mai sunt atractive, dar nu la fel ca la sfarsitul anului trecut. Ei au in vedere cand fac aceasta recomandare asteptarile de reducere a dobanzii cumulate cu randamentele destul de atractive pentru momentul acesta. Dar, ganditi-va ca la sfarsitul anului trecut randamentele erau spre 6-7%, in momentul acesta sunt sub 5", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.

Licitatiile din aprilie

Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru luni, 15 aprilie, pentru titluri pe 7 ani, in suma de 300 milioane lei.

Administratorii datoriei publice au mai vandut titluri din aceeasi emisiune in luna martie, cand au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,61%.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 19,42 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori financiari Romania, #investitii obligatiuni Romania, #licitatie titluri stat Romania, #recomandari BNP Paribas Romania , #Obligatiuni