Bursele asiatice, confruntate cu cea mai abrupta scadere

Vineri, 05 August 2011, ora 11:01
1416 citiri
Bursele asiatice, confruntate cu cea mai abrupta scadere

Bursele asiatice au inregistrati cele mai mari scaderi din luna martie, de aproximativ 4%, pe fondul unei corectii globale a pietelor de capital din cauza situatiei economice a SUA si a extinderii datoriilor de stat din zona euro, informeaza Mediafax.

Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 4,1% si incheie cea mai slaba saptamana din octombrie 2008, transmite Bloomberg.

Randamentele de pe piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze cu maturitatea la zece ani au scazut la minimul acestui an, iar yenul a recuperat deprecierea din prima parte a sedintei, la o zi dupa interventia guvernului nipon pentru temperarea cresterii monedei.

Indicele S&P GSCI al materiilor prime este pe cel mai indelungat trend descendent, tras in jos de petrol, zinc si grau.

Bursele din intreaga lume au inregistrat, din 26 iulie, scaderi de peste 4.400 miliarde de dolari, iar indicele MSCI All-Country World a coborat cu peste 10% de la maximul acestui an.

Economistii contactati de Bloomberg estimeaza ca rata somajului din SUA a stagnat in iulie la 9,2%. Guvernul american va prezenta vineri datele privind numarul locurilor de munca, dupa o saptamana in care mai multe rapoarte economice au indicat incetinirea cresterii PIB-ului american dupa un prim semestru slab.

"Investitorii realizeaza cat de dramatic au incetinit in ultimele luni economia globala si cea a SUA.

Ceea ce ii ingrijoreaza cel mai mult este ca, tinand cont de austeritatea fiscala din Europa si din SUA si de faptul ca dobanzile sunt deja la zero, nu e clar ce mai pot face guvernele pentru a ne scoate din aceasta situatie", comenteaza Russ Koesterich, strateg de investitii pentru divizia iShares a fondului BlackRock.

Numai 17 dintre cele 1.018 de actiuni din componenta MSCI Asia Pacific au crescut vineri, iar indicele a scazut cu 8,2% de la inceputul acestei saptamani, marcand cea mai abrupta corectie din octombrie 2008, cand pietele de credit erau inghetate in urma falimentului Lehman Brothers.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prabusit cu 4%, Hang Seng (Hong Kong) a pierdut 4,8%, iar S&P/ASX (Australia) s-a corectat cu 3,9%. Declinul a fost resimtit si in Coreea de Sud si Taiwan.

Indicele dolarului (calculat fata de un cos de sase valute de referinta) a stagnat dupa cresterea de 1,5% de joi.

Moneda americana se tranzactioneaza vineri la circa 78,59 yeni, fata de 78,89 yeni la finalul sedintei de joi, dupa interventia puternica a guvernului japonez pentru temperarea aprecierii monedei locale. Rata de schimb fata de moneda europeana a urcat la 1,4113 dolari pe euro, comparativ cu 1,4092 dolari pe euro, din sedinta de joi.

Ministrul chinez de Externe Yang Jiechi a declarat, intr-un interviu acordat presei poloneze si publicat vineri pe un site al guvernului chinez, ca China va sustine Europa si moneda euro, notand ca riscul intrarii Statelor Unite in default (incapacitate de plata) creste. Oficialul chinez a cerut liderilor americani sa fie "responsabili".

Petrolul a coborat cu 1,2%, la 85,57 dolari pe baril pe piata americana, iar aurul a urcat pe piata spot cu 0,7%, la 1.658,75 dolari pe uncie, dupa ce a atins joi un nou maxim istoric, de 1.681,72 dolari pe uncie.

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#burse asiatice, #indici, #dolar, #moneda europeana, #piete capital, #burse, #investitori , #Obligatiuni