Bursele europene au inchis pe rosu - 15 Iulie 2010

Joi, 15 Iulie 2010, ora 23:57
1069 citiri
Bursele europene au inchis pe rosu - 15 Iulie 2010

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de joi pe rosu, investitorii fiind ingrijorati de incetinirea cresterii economice din China si de datele macroeconomice din Statele Unite, in pofida succesului emisiunii de titluri de stat din Spania, informeaza Bloomberg, citat de Newsin.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere de 0,80%, la 5.211,29 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 0.97%, la 6.149,36 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 1.41%, la 3.581,82 puncte.

Moneda unica s-a apreciat joi in fata dolarului american, care a atins minimul ultimelor doua luni pe fondul succesului ofertei de titluri din Spania.

Emisiunea a redus temerile investitorilor legate de o posibila depreciere a titlurilor suverane europene pe terme scurt. Dolarul si-a continuat declinul pe fondul publicarii unor date macroeconomice legate de o posibila diminuare a inflatiei si o scadere a productiei industriale din SUA.

Acestea au starnit noi ingrijorari in randul investitorilor americani vis-a-vis de starea economiei, avand in vedere dependenta traditionala a acesteia de puterea monedei nationale.

Euro s-a apreciat joi pana la o cotatie de 1,2866, trecand printr-un maxim de 1,2893 - cel mai crescut nivel din 10 mai si pana in prezent, in crestere fata de cotatia de miercuri de pe piata nord-americana, de 1,2743 dolari la inchiderea sedintei.

In acelasi timp, Spania a emis joi titluri de stat pe 15 ani in valoare de 3 miliarde de euro, pe care investitorii le-au cumparat pentru un randament de 5,116%, in crestere fata de licitatia din 22 aprilie, cand randamentul unor obligatiuni asemanatoare a fost de 4,434%, conform bancii centrale a Spaniei, citata de Bloomberg.

Succesul licitatiei a sporit increderea investitorilor, ingrijorati de soarta Spaniei dupa scenariul petrecut in Grecia in ultimele luni.

"Emisiunea a mers bine. Exista apetit pentru titlurile spaniole", a declarat Chiara Cremonesi, strateg in cadrul UniCredit Research, Londra.

Emisiunea spaniola de joi a fost un succes, avand in vedere ca suma obtinuta a fost cea maxim-stabilita, iar cererea a fost de 2,57 ori peste oferta, fata de raportul de suprasubscriere din luna aprilie, de 1,79 ori. Valoarea titlurilor suverane spaniole a crescut si moneda europeana si-a consolidat pozitia in piata. 

#burse, #china, #crestere, #economica, #europene, #investitori , #Obligatiuni