Dobanzile platite de stat nu mai scad fara un acord cu FMI, rating mai bun S&P sau taierea ratei BNR

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 15:39
1585 citiri
Dobanzile platite de stat nu mai scad fara un acord cu FMI, rating mai bun S&P sau taierea ratei BNR

Costurile de imprumut pe termen lung ale Romaniei ar putea sa scada substantial doar daca Guvernul incheie un acord cu FMI, agentia Standard&Poor's (S&P) imbunatateste ratingul tarii sau Banca Nationala a Romaniei (BNR) reduce dobanda cheie, se arata intr-un raport al grupului austriac Raiffeisen.

Statul s-a finantat in ultimele luni la costuri in scadere, ca urmare a cererii din partea investitorilor straini si a strategiei de imprumut a Guvernului.

In decembrie si ianuarie randamentele au coborat, in pofida sumelor mari imprumutate de Ministerul de Finante, ca urmare a achizitiilor strainilor. Dupa ce si-a format un fond de lichiditati, Guvernul a schimbat abordarea si a limitat imprumuturile, sporind presiunea pe costurile de imprumut.

Randamentele ar putea scadea in T2, dar potentialul este limitat

"Randamentele ar putea aluneca mai jos in trimestrul al doilea, mai ales pentru certificatele de Trezorerie, intrucat ne asteptam ca Ministerul de Finante sa atraga sumele planificate, iar BNR sa relaxeze conditiile privind lichiditatea.

Pe de alta parte, consideram ca potentialul declinului randamentelor pentru obligatiuni este limitat. In primul rand, acestea sunt aproape de nivelul dobanzii cheie de 5,25%, iar orice declin sub acest prag va fi probabil doar temporar. In al doilea rand, volumul mare estimat pentru achizitiile nerezidentilor sugereaza ca cea mai mare parte a achizitiilor acestora a avut loc", se arata in raportul Raiffeisen.

Pentru a cobori puternic costurile de imprumut, Guvernul are nevoie de un acord cu FMI, un rating mai bun sau de reducerea dobanzii de catre BNR.

S&P este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care nu include Romania in categoria recomandata investitorilor. S&P evalueaza Romania la "BB+", cel mai ridicat nivel din categoria "junk", cu perspectiva stabila.

"O scadere substantiala a randamentelor obligatiunilor ar putea avea loc doar in cazul incheierii unui nou acord cu FMI, al imbunatatirii ratingului Romaniei de catre S&P sau al reducerii dobanzii de politica monetara", noteaza analistii Raiffeisen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rantamente obligatiuni, #randament titluri stat, #costuri imprumut romania , #Obligatiuni