Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:36
1264 citiri
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro

Ministerul Finantelor Publice (MFP) redeschide marti o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, operatiune prin care vrea sa atraga cel putin 500 milioane euro, cu un randament indicativ de 5,25%.

Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.

Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe, au precizat surse apropiate situatiei.

Redeschiderea emisiunii este motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari.

Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un cupon de 6,5%, pretul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate. Randamentul titlurilor a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul obligatiunilor de referinta. Aranjorii au fost Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.

In prezent, euroobligatiunile emise in 2008 se tranzactioneaza pe piata secundara la un randament de referinta de 4,9%.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.

Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record/a>

Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA si Bancii Centrale Europene ar permite MFP sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin un miliard de euro pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala, iar la aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenta la opt luni, peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,11% pe an, in crestere de la 5,91% platit la operatiunea din luna august.

Finantele au imprumutat peste 930 milioane lei prin certificate la opt luni

#Ministerul Finantelor emisiune obligatiuni, #Ministerul Finantelor obligatiuni euro, #Romania euroobligatiuni , #Obligatiuni