Finantele vor sa imprumute in luna mai sub 3,8 mld. lei, dupa ce in aprilie au atras peste 5 mld.lei

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 15:39
2026 citiri
Finantele vor sa imprumute in luna mai sub 3,8 mld. lei, dupa ce in aprilie au atras peste 5 mld.lei

Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga 3,78 miliarde lei in luna mai prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).

Primele licitatii sunt programate pe 9 mai, cand administratorii datoriei publice vor sa vanda centificate cu scadenta de sase luni (500 milioane lei) si obligatiuni pe cinci ani (800 milioane lei).

Pentru datele de 16 si, respectiv, 20 mai, ministerul a programat licitatii pentru vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, prin care vrea sa atraga 500 milioane lei si, respectiv, 300 milioane lei. Titlurile care vor fi vandute in 16 mai vor ajunge la scadenta in aprilie 2016, iar obligatiunile pentru care este programata licitatia din 20 mai, ajung la maturitate in iulie 2017.

In ziua urmatoare fiecareia dintre cele doua licitatii, Finantele au programat cate o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, prin care sa imprumute aditional inca 50 milioane lei (17 mai) si, respectiv, 30 milioane lei (21 mai).

Recomandarile ING Bank si BNP Paribas au sustinut interesul pentru bondurile romanesti

Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.

"Suma emisiunilor ar depasi valoarea titlurilor ce ajung la scadenta cu 0,4 miliarde lei, o schimbare fata de situatia din luna (sau ultimele trei luni) cand titlurile ajunse la scadenta le depaseau pe cele emise cu 1,2 miliarde de lei.

Aceasta ar putea sa tempereze avansul titlurilor de stat insa nu ar trebui sa fie prea complicat pentru piata sa absoarba aceasta oferta deoarece piata pare sa inregistreze un exces de lichiditate si accelerarea usoara a emisiunilor a fost sugerata in trecut de oficialii MF.

Impactul advers pe care l-ar avea aceasta tinta de emisiuni asupra conditiilor de lichiditate ar putea fi compensat prin interventii valutare, cat timp leul se situeaza in apropierea nivelului record de anul acesta", afirma intr-o nota analistii ING Bank.

Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.

Ministerul de Finante a organizat in luna aprilie sase licitatii pentru vanzare de obligatiuni denominate in lei, prin care a imprumutat 2,5 miliarde lei, strangand exact suma vizata. Finantele au organizat in aprilie si o licitatie pentru vanzare de obligatiuni denominate in euro, prin care au imprumutat 581,4 milioane euro.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,92 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

#cerere obligatiuni Romania, #finantare externa Romania, #randament bonduri romanesti, #titluri stat Romania , #Obligatiuni